Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sabotage mot hästar i Lingbo

/
  • OROLIGA. I två år har Annika Norling och Anna Nord varit utsatta för sabotage, både mot hästarna och dem själva.

Någon klipper sönder grimmor och river upp staketstolpar. Hästarna är plötsligt skygga och skrämda. På hästägaren Anna Nords bil hade någon skruvat loss alla bultar till däcken. I två år har sabotagen pågått.
– Det är klart att man är rädd, säger hon.

Annons

Den här veckan hittade hästägaren Annika Norling sina två hästars grimmor sönderklippta på flera ställen och kastade utanför hagen. Det var inte första gången. Länge har hon haft problem med att någon varit ute vid hästarnas sommarbete, haft sönder staketet och tömt ut hästarnas vatten.

– Det här började för två år sedan. När jag kom hem från jobbet var hagen hemma alltid öppnad, stalldörrarna var öppna, någon gång hade de brutit av antennen på bilen.

Annika gjorde en polisanmälan och ett tag lugnade det ner sig. Men nu har problemen återkommit. Flera gånger har hon kommit till hästarnas sommarbete och upptäckt sabotage. Hagen är i närheten av järnvägen och Annika är orolig för att någon ska släppa ut hästarna nästa gång.

– Och ibland när man kommer hit är hästarna rädda och litar inte på mig, det verkar som att de också råkat ut för något.

Anna Nord har sina hästar i en hage intill riksväg 272 och hon har någon gång fått åka hem från jobbet för att fånga in utsläppta hästar.

– Jag förstår inte hur de tänker. Inte nog med att hästarna far illa, de kan ju orsaka väldiga trafikolyckor också, säger Anna som inte vågat släppa sina hästar på sommarbetet ännu.

Hon har också råkat ut för riktigt farligt sabotage när bilarna stått parkerade ute på gården över natten. En morgon visade det sig att någon lossat på alla däckbultar både till bilen och hästtransporten. Nu är båda rädda för vad som ska hända nästa gång.

– Jag vet inte om jag vågar ha kvar dem härute. Det är så bedrövligt. Man blir rädd och man blir förbannad, säger Annika.

Annika och Anna har polisanmält händelserna och polisen ser allvarligt på det som sker i Lingbo. Annika och Anna vill gärna att grannar och allmänhet håller ögonen öppna efter personer som uppträder misstänkt eller rör sig på platser där de inte ska.

– Om det här är något personligt och någon har problem med mig, är de välkomna hit för att berätta det. Men jag förstår inte varför de ger sig på djuren, säger Annika.

Annons