Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara får pris av landshövdingen – lärde Nafiseh svenska

/
  • KOMPISAR. Sara Berglund ska få ett pris av landshövingen för sin insats för integrationen i klassen på Perslundaskolan. Klasskompisen Nafiseh Heidari tycker att hon förtjänar det. ”Hon är bra, snäll och ärlig”, säger hon.

När Nafiseh Heidari började i Sara Berglunds klass blev de kompisar snabbt. Sara tog på sig rollen som Nafisehs mentor i svenska. Nu får hon pris av landshövdingen för sin insats – men Sara själv tycker inte att hon gjort något speciellt.

Annons

Sara Berglund och Nafiseh Heidari går i samma klass, 7B på Perslundaskolan. De har följts åt sedan sexan, när Nafiseh kom till Ockelbo. Hon är ursprungligen från Iran, kom hit från Afghanistan, och har varit i Sverige i två år. Och vissa saker har gått som en dans i nya hemlandet.

– Det har inte varit så svårt att lära sig svenska, berättar hon.

Sara har nämligen tagit på sig rollen som hennes ”mentor”. När hon varit färdig med skoluppgifterna har hon alltid direkt hjälpt Nafiseh med sina, både i svenska och engelska.

– Jag är rätt så flitig och tycker om att skriva, det går rätt snabbt för mig. Så det är inga problem att hjälpa henne också, säger Sara som själv inte tycker att hon gör något särskilt.

Det tycker däremot landshövding Barbro Holmberg, som bestämt att Sara ska få ”Landshövdingens pris” för hennes insats för integrationen i klassen. På tisdag får hon komma till slottet och ta emot priset, 5 000 kronor.

– Helt underbart! Jag vet inte vad jag ska göra med pengarna, det är ju jättemycket. Spara kanske, säger hon.

Elevföreningen ESUR, med elever från Sofiedalskolan i Gävle, kommer också att få ett hedersomnämnande av landshövdingen vid utdelningen på tisdag.

Mer läsning

Annons