Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattehöjningen går till ”Vision 2020”

Perslundaskolan, pensionsskulden och oförutsedda utgifter – det var vad den nya skattehöjningen skulle gå till. I budgeten är det bara drygt hälften som går dit.
1
miljon går däremot till att marknadsföra Ockelbo genom ”Vision 2020”.

Annons

Skattehöjningen ger kommunen 6,9 miljoner extra i plånboken inför nästa år. Och en av de miljonerna vill man använda till arbetet med ”Vision 2020” – den bild av kommunen man vill föra ut till omvärlden.

–Det går till marknadsföring, informationsskyltar och sådant som vi inte haft ekonomi för tidigare, berättar kommunalråd Magnus Jonsson, s.

Det var för några som veckor sedan socialdemokraterna och centerpartiet gemensamt föreslog en ordentlig skattehöjning, med 70 öre per skattekrona. Budskapet var att pengarna behövdes för att klara av kommande investeringar på Perslundaskolan, inom förskolan och kostverksamheten. Man ville också lägga undan till sin pensionsskuld och skapa en buffert för oförutsedda utgifter.

Nu är budgetförslaget till kommunstyrelsen färdigt och där redovisar man hur man vill att pengarna ska fördelas. Knappt hälften av de nya skattepengarna, 3 miljoner, går till pensionsskulden och oförutsedda utgifter.

En knapp miljon använder man till att utöka kommunens investeringsnivå – alltså att se till att man får låna pengar till investeringarna på Perslunda, förskolan och kosten.

Då återstår nästan hälften av de nya skattepengarna, drygt 2 miljoner. En av miljonerna vill man alltså använda till kommunens arbete med ”Vision 2020”. Resten ska hamna i en pott för ”utvecklingsåtgärder”.

– Tanken är att nämnderna ska kunna ansöka om medel ur den potten för att utveckla sin verksamhet. Pengarna ska hamna inom vård, skola och omsorg.

På måndag tar kommunstyrelsen beslut om budgeten. Därefter avgörs frågan i kommunfullmäktige i december.

Mer läsning

Annons