Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatten höjs med 70 öre i Ockelbo

/
  • ÖVERENS. Magnus Jonsson, s, och Thorsten Åstrand, c, är ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen som i går enhälligt lade fram förslaget om en höjd kommunalskatt i Ockelbo.

Kommunen har slitit och

sparat – men det behövs ändå mera pengar för att klara av pensionsskulder, Perslundas renovering och andra framtida utgifter. För första gången sedan mitten av 90-talet kan det nu bli en skattehöjning

i Ockelbo.

Annons

En enig kommunstyrelse lade i går fram förslaget om en skattehöjning i Ockelbo kommun. Förslaget innebär en skattehöjning på 70 öre per skattekrona, det motsvarar runt 125 kronor i månaden för en genomsnittlig skattebetalare i kommunen. Anledningen är den skrala kommunkassan.

De senaste åren har kommunen redovisat positiva resultat – men däremot inte haft något utrymme för att bygga upp ett kapital eller göra stora investeringar. Också i år hade man kunnat göra ett plusresultat, men med mycket små marginaler.

– Då hade det inte funnits några utvecklingsmöjligheter alls, utan vi hade klarat oss precis på målsnöret, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson, s.

I stället vill kommunstyrelsen nu höja kommunalskatten. En höjning med 70 öre skulle ge 6,2 miljoner extra till kommunen och en del av pengarna vill man då öronmärka för särskilda ändamål. Bland annat vill man få bättre möjligheter att möta den växande pensionsskulden.

– Vi har i dag en pensionsskuld på 130 miljoner och det kommer att öka. Vi måste ta ansvar och avsätta mera pengar. Det går inte att skjuta det på framtiden, det blir det traditionella kissa-på-sig-tricket, säger Jonsson.

Det handlar också om Perslundaskolans framtid. I går klargjorde kommunstyrelsen att man inte tänker bygga någon ny skola. I stället kommer det att handla om renovering av den nuvarande skolan. När den kan sätta igång är däremot ännu oklart.

– Vi kommer att ta beslut om det under den nuvarande mandatperioden.

Flera av nämnderna i kommunen har visat svaga resultat och nyligen gick kommunstyrelsen ut med nya, hårdare, krav på nämnderna. Bland annat gäller stor restriktivitet kring vikarier och semesteruttag. Men den nya skattehöjningen ska inte ge mera pengar till nämnderna.

– Däremot kommer vi att ha en buffert vid oförutsedda utgifter.

Ockelbo har redan i dag den högsta skattesatsen i regionen. Skattehöjningen innebär att Ockelbos kommuninvånare kan bli de högst beskattade i hela länet.

– Nej. Jag tror inte det är det man först tittar på, säger Thorsten Åstrand, c, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Jonsson håller med:

– Tittar man på våra tvillingkommuner ute i landet ligger de ungefär lika högt. Ibland högre. Det kostar lite mer att bo i ett mindre samhälle.

I mitten av november kommer kommunfullmäktige att ta ställning till förslaget.

Annons