Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbrand utanför Ockelbo

I går upptäcktes en skogsbrand utanför Ockelbo av en pilot i linjetrafik.
Men det dröjde över två timmar innan räddningstjänsten hittade platsen och kunde börja släcka.

Annons

Piloten som såg brandrök från marken lämnade ungefärliga koordinater för den misstänkta branden. Räddningstjänsten skickade ut en patrull från Ockelbo, men de letade förgäves i skogarna söder om Ockelbo.
– Vi fick ringa brandflyget. De skulle ändå upp eftersom det lokalt i länet är brandrisk fyra på en femsiffrig skala. Men de kunde komma upp lite tidigare, som tur var, säger Magnus Raask, inre befäl vid Räddningstjänsten.


Vid tretiden hade brandflyget lokaliserat branden vid sjön Fjärden nära Kolforsen söder om Ockelbo. Kvart i fyra var markpersonalen framme. Räddningstjänsten insåg snart att det behövdes mer folk, så utöver fem man från Ockelbo skickade de dit fem från Järbo, en från Gävle och ett befäl från Sandviken.
– Det är en avlång brand, smal men cirka hundra meter lång. Vi har ännu inte lyckats begränsa branden utan jobbar fortfarande med att stoppa spridningen, berättade Magnus Raask, vid femtiden i går eftermiddags.


Då hade inget annan än piloten ringt in något brandlarm. Det ligger inga hus i närheten av brandområdet.
Vid åttatiden i går kväll upplevde brandkåren att elden var under kontroll, men väntade sig att eftersläckningsarbetet skulle pågå hela natten.
– Om inte trafikflyget sett det så hade brandflyget upptäckt branden men insatsen hade blivit fördröjd. Och om vi inte haft något brandflyg, då kan man bara spekulera i hur det hade gått, säger Magnus Raask.

Mer läsning

Annons