Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Skrota alla skolor och bygg en ny”

/
  • vill kommunens bästa.”Riv alla de gamla skolorna och bygg fina moderna bostäder för 65+ på tomterna. Bygg en helt ny ”storskola” vid Åbyggeby skola samla alla elever och resurser där, det vore det allra bästa för kommunen,” säger Pernilla Hålén, Ockelboföretagare och mamma till två barn på Gäverängeskolan. Hon vill dessutom lösa frågan om skolans framtid i Ockelbo genom att låta invånarna folkomrösta om de två alternativen som utredarna ska presentera.

Skrota alla skolor i Ockelbo kommun och bygg en ny vid den gamla skolan i Åbyggeby.

Det tycker Ockelbo­företagaren och mamman Pernilla Hålén, som också vill att kommuninvånarna ska få folkomrösta om skolans framtid.

Annons

Pernilla Hålén är mamma till två barn som går i andra respektive sjätte klass på Gäverängeskolan. Hon är inne på sitt sjunde år som representant i föräldrarådet på barnens skola och har under den tiden sett flera skolutredningar kastas i sopkorgen av politikerna, som Arbetarbladet berättade i går.

– Den här gången måste politikerna sätta ned foten och stå fast vid ett beslut. Vi har slösat alldeles för mycket tid på olika utredningar som det inte blir något av, säger Pernilla bestämt.

Hon tycker att det är bra att en utomstående konsultfirma ska lägga fram två alternativ till en ny skola och fick Pernilla bestämma skulle det sedan vara upp till Ockelboborna att bestämma.

– Vi borde folkomrösta om skolans framtid, då skulle alla vara delaktiga i beslutet, säger hon.

Kommunens sju skolor är samtliga i behov av rust, särskilt eftersatt är Perslundaskolan och Åmots skola.

– Skrota dem i stället och lägg alla pengar och resurser på en ny skola, då kan vi börja om och få en ny fräsch start inom skolan, säger hon.

Pernilla räknar upp ett antal fördelar med att bygga ett helt nytt pedagogiskt centrum vid just Åbyggeby skola – geografiskt bra läge mitt i kommunen, närhet till skog och natur, nära till Rönnåsen, goda idrottsmöjligheter och skolans hemlagade skolmat.

– Jag sätter gärna mina barn på bussen i 30 minuter om jag vet att de får åka till en skola med god kvalitet. Det viktigaste är att vi har bra en skola, var den ligger är inte lika viktigt, säger Pernilla.

– Ta den extra tjänsten som alla byskolorna har och lägg den på att hitta en projektledare som kan hjälpa byarna att leva vidare, även utan skolan. Byarnas överlevnad är förstås viktigt, men det finns andra delar förutom skolan.

Pernilla vill också att den nya skolan ska profilera sig och skapa spännande inriktningar. Hon jämför med Engelska skolan och Prolympia i Gävle – två skolor som lockar elever från hela Gästrikland.

– Tänk vad coolt om ungarna i Gävle ville komma till Ockelbo och gå i skolan, i stället för tvärtom. Varför inte satsa på kultur, eller natur i samarbete med Wij trädgårdar, och gärna en idrottsprofil, funderar Pernilla.

Mer läsning

Annons