Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slarv med fakturor i Ockelbo kommun

Ockelbo kommun får kritik för sitt sätt att hantera fakturor. Fakturorna för representation är ofullständiga och samma personer har både godkänt och attesterat egna fakturor. – Vi tycker att det är allvarligt, säger Jenny Lundqvist, förtroendevald revisor.

Annons

En granskning av kommunens hantering av leverantörsfakturor har visat att det finns flera allvarliga brister i hanteringen. En stor del av de granskade fakturorna för representation saknade till exempel uppgifter om syfte och deltagare. I flera fall var momsavdraget för högt.

Dessutom saknade en del av fakturorna information om F-skatt och momssats.

– Vi tycker att det är allvarligt. Och det framgår också i formuleringarna att det är det, säger Jenny Lundqvist, sammankallande i kommunens revision.

Enligt Lundqvist fanns det inga misstankar om brister när man beställde granskningen.

– Däremot är det väldigt viktigt att det fungerar, särskilt i en liten kommun med färre personer, det finns ju en risk i det.

I samband med granskningen har man också upptäckt att det förekommer att samma person både godkänt och attesterat fakturor. Att en och samma person har ansvar för flera olika moment är en säkerhetsrisk, konstaterar revisorsbyrån. Lundqvist håller med:

– Att samma person registrerar och godkänner fakturorna är en risk i sig. Det är alltid ett problem på små ställen men det går att lösa. Och det har kommunen sagt att de ska göra också, man kan inte bara skylla på det.

– Det undrar vi med. När det gäller vissa saker tror jag att det bara är dålig utbildning, rent konkreta saker som att man tagit fel moms. Just när det gäller representation vet jag att det är en del trixande. Men de har inte hittat några tecken på att man försökt smussla med något. Vad det beror på att man saknar utbildning, det vet inte jag.

Granskningen, som gjordes av Öhrlings, hade beställts av kommunens förtroendevalda revisorer. Den utfördes genom stickprov där man tittade på ett hundratal fakturor.

Man har också gjort intervjuer och granskat de dokument som finns för kommunens hantering av fakturor.

Mer läsning

Annons