Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slipp dyra elräkningar i vinter

/
  • Experttips. Eva Trolle Andersson är energi- och klimatrådgivare på Ockelbo kommun. Hon hjälper privatpersoner, föreningar och medelstora företag att bli energieffektiva och så här i vintertider är hennes kostnadsfria experthjälp välbehövlig.

Kyla, snö och vinter är lika med höga elräkningar. Eller?

– Det finns jättemycket man kan göra i hemmet för att spara energi och undvika de höga elräkningarna, säger Ockelbos energi- och klimatrådgivare Eva Trolle Andersson.

Annons

I nästan varje kommun i Sverige finns en energi- och klimatrådgivare. Eva Trolle Andersson jobbar sedan augusti med att hjälpa företag, föreningar och byborna i Ockelbo med att sänka sin energiförbrukning.

– Jag lyssnar på den enskilda personen, föreningen eller företaget och hjälper till att titta på vilken lösning som är bäst för just det enskilda fallet, säger Eva och berättar att många ringer angående uppvärmning av hus och fastigheter.

– Och många tycker att det är skönt att jag inte är en försäljare utan att jag är helt oberoende, säger Eva och berättar att hennes experthjälp är helt gratis för alla i Ockelbo som vill ha goda råd.

Låt tvätten självtorka

Förra årets ihärdiga kyla fick många att tappa hakan när elräkningen damp ner och Evas bästa råd är att man ser över all sin energiförbrukning ur ett längre perspektiv. Men för dem som vill spara in lite här och nu med enkla åtgärder, har hon också en hel del tips.

– Det finns massor av små vardagssaker som man kan ändra på för att spara energi, säger Eva och menar att telefonladdaren som ofta lämnas kvar i eluttaget kostar mellan 20 och 50 kronor om året.

Stäng av alla elapparater helt och hållet, koka med locket på, duscha inte så länge, släck onödiga lysen, låt tvätten självtorka, diska inte under rinnande vatten, är bara några av de många tips Eva har att ge till den som vill energieffektivisera sitt boende.

Vann överlevnadskit

I dagarna fick tre glada människor, som deltagit i Evas lotteri, hämta hem tre stora korgar med ett överlevnadskit ifall man skulle råka ut för strömavbrott under en längre tid.

I korgarna låg ficklampor, ljus, filtar, våtservetter, batterier, termos, extra säkringar, pulvermat, tändare... Allt man kan tänkas behöva om man skulle hamna i nöd.

– Ja, vi får väl hoppas att de inte behöver använda korgen, skrattar Eva och berättar att lotteriet var ett sätt att få Ockelboborna att bli medvetna om Eva och de råd och tips hon kan ge.

”Det finns jättemycket man kan göra i hemmet för att undvika de höga elräkningarna”

Mer läsning

Annons