Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smultrongården ska läggas ned

/
  • ”Vi känner oss lurade. Det finns ingen vilja att hjälpa föräldrar med utvecklingsstörda barn i den här kommunen”, suckar Lena Dahlbom-Eriksson från FUB, föreningen för barn och unga med utvecklingsstörning, efter socialnämndens beslut att stänga korttidsboendet ”Smultrongården”.

Efter flera månaders velande beslutade Socialnämnden i går att korttidsboendet Smultrongården ska läggas ned.
Barnen får i stället åka till Sandviken.
– Det här var det svåraste beslut jag har tvingats ta som politiker, men kvalitetsmässigt var det här det bästa beslutet, säger nämndens ordförande Mats Åstrand (S).

Annons

Korttids, som inte erbjuder öppet alla veckans dagar och har varit samlokaliserat med en förskola har tidigare fått kritik från både föräldrar, Socialstyrelsen och Länsstyrelsen. Inför gårdagens sammanträde valde man mellan att flytta boendet till egna lokaler i Vibacka och ytterligare begränsa öppettiderna för att klara budgeten, eller att köpa in tjänsten från Sandviken.

Enade socialdemokrater

Bakom beslutet att köpa tjänsten från Sandvikens kommun stod alla de fem socialdemokratiska ledamöterna. Övriga fyra (två centerpartister, en moderat och en vänsterpartist) reserverade sig mot beslutet.

– Vi var tvungen att ställa förnuftet lite mot hjärta och känslor, men nu har vi tagit ett långsiktigt beslut som absolut inte var lätt att ta, säger Mats Åstrand (S).

Informationsmöte i dag

Förutom att de sju barn och ungdomar, som i dag har beviljats tid på korttidsboendet, måste åka till Sandviken i stället berörs också nio personer som delar på fyra heltidstjänster.

– Jag är övertygad om att det inom kommunen finns behov av dessa människor som är utbildade inom vård och omsorg. Men riktigt hur det blir för dem vet jag i dag inte, säger Mats Åstrand.

I dag (fredag) kommer anhöriga och personal att kallas till ett möte för information om hur övergången till Sandviken ska gå till.

– Vi vet inte än när vi kan lägga ner, det kommer ju att bli en omställningsperiod här framöver, säger Åstrand.

Tar hjälp av jurist

Redan i går hade flera av föräldrarna fått besked om nedläggningen och flera var förtvivlade över beslutet.

– Det här känns väldigt jobbigt, usch... Vi var beredda att göra precis allt för att få ha kvar korttids, säger Lena Dahlbom-Eriksson från FUB (föreningen för barn och unga med utvecklingsstörning).

– Vi kommer ta hjälp av en jurist för att överklaga och vi ska anordna manifestationer. Vi undrar ju varför våra barn inte är välkomna i kommunen, säger en bedrövad Lena Dahlbom-Eriksson.

Mer läsning

Annons