Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialförsäkringsministern vill satsa på grön vård

/
  • BESÖKTE WIJ. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson luktar på ringblommorna på Wij Trädgårdar. Hon besökte trädgården för att få mer kunskap om Gävle Högskolas utbildning inom trädgård och hälsa, i syfte att utveckla grön rehabilitering. Lars Krantz visade runt och fick frågan om det fanns några intressanta projekt att stödja.

När socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, (M), besökte Wij Trädgårdar på onsdagen var budskapet entydigt, hon är beredd att bidra med pengar till grön rehabilitering.

– Om det finns något projekt som passar här på Wij Trädgårdar kan jag tänka mig att stödja det, säger ministern.

Annons

Under sitt besök på Wij Trädgårdar fick socialförsäkringsministern en guidning runt i trädgården medan Lars Krantz berättade om platsen och universitetslektor Annica Gullberg från högskolan i Gävle informerade om högskoleutbildningen Trädgård och Hälsa. Cristina Husmark Pehrsson betonade att hon inte kommit bara för att titta utan verkligen ville ha hjälp och stöd för att sen kunna gå vidare i utvecklingen av grön rehabilitering. Hon frågade även Lars Krantz rakt ut om det fanns något pågående eller kommande projekt som kunde vara intressant att stödja.

”Bara sett början”

– Vi har bara sett början på utvecklingen av grön rehabilitering och jag vill satsa kraftfullt på det. Finns det något intressant projekt kan jag tänka mig att stödja det. Jag hoppas att inom kort tid kunna presentera en praktisk satsning, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Regeringen genomförde år 2007 en socialförsäkringsreform som de både fått kritik och lovord för. För vissa innebar reformen att de blev utförsäkrade från sjukförsäkringen och i‑stället fick aktivitetsstöd eller a-kassa som var så låg att de tvingades söka socialbidrag. Men Cristina Husmark Pehrsson menar att kritiken är obefogad.

– Det fanns människor som inte ville delta i de arbetsmarknadsåtgärder som vi erbjöd och det kan vi inte göra så mycket åt. Och är man inte med i a-kassan är det också ett val man gör. Jag tycker i‑stället att man ska titta på vad vi åstadkommit. 60 procent av dem som påverkats av reformen har gått vidare till ams-program eller studier och jag vill poängtera att är man sjuk så ska man få sjukpenning, säger socialförsäkringsministern.

Oppositionen, S, MP och V vill avskaffa den bortre tidsgränsen som i‑dag finns i sjukförsäkringen, men Cristina Husmark Pehrsson menar att det inte riktigt fungerar så i praktiken.

– Vi kallar det snarare avstämningsmöten efter olika antal månader, beroende på person. Det handlar inte om någon absolut tidsgräns.

Mer läsning

Annons