Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialförvaltningen kan inte spara

Socialnämnden i Ockelbo förväntas göra ett underskott på 1,6 miljoner kronor för år 2011. Kommunstyrelsen har tidigare gett i uppdrag till socialförvaltningen att ta fram förslag på åtgärder för att sänka kostnaderna. Men socialförvaltningen ser inte att det är möjligt att spara några pengar.

Annons

Orsaken till att socialnämnden förväntas gå med 1,6 miljoner kronor minus och redovisa ett underskott mot budgeten för år 2011 är att utbetalningen av försörjningsstöd har ökat. Utbetalningarna av försörjningsstöd har ökat med 30 procent under de fyra första månaderna under år 2011 jämfört med samma period förra året.

– Det här ser likadant ut över hela landet och det beror på de förändrade reglerna för sjukförsäkringen, många har blivit utförsäkrade och arbetslösheten är hög. Då är fler i behov av försörjningsstöd, säger Palle Danielsson, socialchef i Ockelbo kommun.

Socialförvaltningen ser inte att det går att spara in på något område för att sänka kostnaderna och täcka upp underskottet. I stället föreslås socialnämnden besluta att det skjuts till ytterligare 1,6 miljoner kronor till socialnämnden för att täcka upp det förväntade underskottet.

– Vi ser inte vad vi skulle kunna spara in på, säger Palle Danielsson.

Men socialförvaltningen ser att det skulle vara möjligt att göra en översyn av hemtjänstens heltidsavtal och nattorganisationen i kommunen. Ett grundschema inom hemtjänsten skulle kunna innebära en besparing tror förvaltningen. En översyn av nattorganisationen skulle också kunna göras eftersom Ockelbo kommun har en stor nattorganisation med jämfört med andra kommuner.

Mer läsning

Annons