Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkrav kan stänga Smultrongården

/
  • Drar ned på platser. Palle Danielsson visar runt i Bysjöstrand förra våren när kommunen hade satt igång att bygga det nya äldreboendet.  I mars i år stod det färdigt och redan efter några månader föreslår socialförvaltningen att man ska stänga fem korttidsplatser och tre fasta platser för att spara pengar.

Socialförvaltningen måste sänka kostnaderna med fyra miljoner nästa år. För att klara budgeten föreslår man nu att kommunen ska stänga korttidshemmet Smultrongården och dra in tre fasta och fem korttidsplaster vid Bysjöstrand.

– Det är inga bra förslag, men vad ska vi göra när det inte finns några pengar? undrar socialchefen Palle Danielsson uppgivet.

Annons

Socialnämnden har fått drygt 100 miljoner kronor i budgetramar för nästa års verksamhet men det ser dystert ut för nämnden, som i år räknar med 5,7 miljoner i minus.

Kan inte hålla budget
– Vi kommer inte kunna hålla den budget som vi fått för nästa år heller, det ser vi redan nu, säger socialchefen Palle Danielsson som lagt en budget och förslag på vilka verksamheter kommunen kan spara in på.

Ett av förslagen innebär att man stänger ner korttidsboendet Smultrongården för funktionsnedsatta barn och ungdomar mellan 1–18 år. I stället ska kommunen köpa tjänsten av Sandvikens kommun och på så sätt spara drygt en halv miljon.

– Det kommer säkert bli protester kring det, men det positiva är att då får man tillgång till korttidsboende alla veckans dagar och jag tror att kvaliteten höjs, säger Palle Danielsson som poängterar att beslutet om en stängning är upp till politikerna att ta.

Socialförvaltningen föreslår också som sista alternativ för att nå en realistisk budget, inom de ramar som finns, att stänga platser vid äldreboendet Bysjöstrand. Om man stänger tre fasta platser och dessutom fem korttidsplatser på det nybyggda boendet skulle man kunna spara in nästan två miljoner kronor i personalkostnader.

– Men det är absolut inget bra förslag. Konsekvenserna blir att det blir svårare att hem personer från sjukhuset, säger han och menar att det i det långa loppet kan innebära att hemtjänstinsatserna ökar och därmed också kostnaderna.

På onsdag sammanträder socialnämnden och förslaget är att den framtagna budgeten för 2011, där drygt fyra miljoner saknas, ska överlämnas till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beslut.

Mer läsning

Annons