Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan syr kostymer åt stjärnorna

/
  • De senaste tolv åren har Stefan Furenbrink bott i London och sytt kostymer åt kändisar. ”Men det allra roligaste är när yngre vanliga människor kommer in och har sparat pengar för att kunna köpa en handsydd kostym till sitt bröllop. Det bästa som finns är när de får på sig sin kostym och man ser hur självförtroendet lyser”, säger Stefan som är hemma på visit i Ockelbo över julen.
  • Redan som åttaåring började Stefan låna mamma Annas symaskin och rota i lådan bland överblivna tygbitar.Då var det dräkter till actionman-dockor, nu är det kostymer till kändisar som gäller. ”Att sy en kostym tar minst 80 timmar och i en välgjord handsydd kostym finns minst 1 000 stygn”, berättar Stefan.

När Stefan Furenbrink var liten sydde han dräkter till sina actionman-dockor.

Nu syr han kostymer åt kungligheter och kändisar på Londons mest prestigefyllda skräddargata – Savile Row.

Annons

– Det har varit en spännande resa, säger 36-årige Stefan, som är hemma och hälsar på familjen i Ockelbo över jul.

När den brittiske filmstjärnan Daniel Craig gick på premiären av Bondfilmen ”Quantum of Solace” i London var det i en kostym som Stefan hade sytt. När Jude Law, tillsammans med Noomi Rapace, gick på premiären av den senaste Sherlock Holmes gjorde också han det i en av Stefans kostymer (se nedan till höger).

– Jag har ett fantastiskt roligt jobb, säger Stefan.

Han lärde sig att sy på mamma Annas gamla symaskin redan som åttaåring. Då var det dräkter till Stefan och brödernas actionman-dockor som gällde.

– Jag har alltid varit intresserad av kläder, så när jag gjorde praktik på gymnasiet nöjde jag mig inte med att vara i Tierp utan tog tåget till Uppsala och gick in på en klädbutik och bad en praktikplats, berättar Stefan som fick vika jeans under praktiken.

Efter sommarjobb i samma klädbutik fick Stefan, som är ambitiös och ständigt på jakt efter nya utmaningar, jobb på NK i Stockholm. Där stannande han i några år innan han ställde in siktet på de prestigefyllda skrädderierna på Savile Row i London. Utan formell utbildning och kontakter fick han jobb som försäljare hos designern Paul Smith.

– Så fort det var lugnt i butiken smög jag upp till skräddarna och lärde mig så mycket som möjligt om hur man tar folks mått, klipper till tyger och syr kostymer.

Efter något år fick Stefan erbjudande om ett jobb som skräddare på Kilgoure, ett av världens äldsta skrädderier på Savile Row.

– Vilken lycka. Det var en helt ny värld för mig, säger Stefan som blev kvar på Kilgoure ända till nu under hösten då han tillsammans med två vänner startade det egna klädföretaget Rake.

Han fnissar vid minnet av gången då en svensk affärsman, klädd i kostym och en enorm guldkedja, kom in och köpte fem kostymer på en gång.

– Sedan fick jag se på tv att han hade kraschat en Ferrari i USA och att han kallades för ”Tjock-Steffe” och pekades ut som ledare för Uppsalamaffian. Jag har fått träffa väldigt många spännande människor, säger Stefan med ett brett leende och fortsätter,

– Och så sydde jag åt Bernard Madoff som förskingrade miljarder från människor. Men han betalade alltid på en gång, så vi fick våra pengar innan han åkte in i fängelset, haha.

En handsydd kostym kostar från 40 000 kronor, tar minst 80 timmar att sy och kräver fem olika skräddare med specialkunskaper.

– Jag mäter och klipper tyget. Sedan syr en annan skräddare ihop kavajen, en tredje gör byxorna, en fjärde syr i knappar och knapphål och en femte chefar, berättar Stefan.

– En kostym är mer än bara kläder. En handsydd kostym kan ge lite extra självförtroende, har du ingen midja då kan vi fixa det. Eller har du en platt rumpa, då fixar vi det också, säger han.

Nu har Stefan jullov och passar på att hälsa på mamma Anna i Ockelbo och pappa Lennart i Tierp. Samtidigt förbereder han som allra bäst inför eldprovet i februari – modeveckan i London – då han ska visa herrkollektionen för höst och vinter 2012.

– Det är oerhört nervöst och spännande. Det kostar enormt mycket pengar att våga satsa på ett eget företag, säger Stefan och berättar att hans kläder just nu säljs på Barney’s i New York och Harrod’s i London.

– Men mitt stora mål i livet är att sälja våra egna kläder i en egen butik i centrala London. Då är nog cirkeln sluten, säger Stefan.

Mer läsning

Annons