Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödet till Wij trädgårdar trappas upp – fullmäktige nobbar folkomröstning

/

Kommunens ekonomiska stöd till Wij Trädgårdar trappas upp. Under de närmaste tre åren utökas bidraget med 1 miljon kronor per år.
Det beslutade kommunfullmäktige i Ockelbo i måndags kväll, samtidigt som politikerna nobbade förslaget om folkomröstning.

Annons

Majoriteten i fullmäktige valde alternativet att satsa mer än tidigare, trots att anläggningen gått med förlust så gott som varje år sedan starten för snart 15 år sedan.

De ökade satsningarna ska ge utrymme för fler attraktioner som i sin tur ska locka fler besökare och öka intäkterna.

Liberalernas Stig Mörtman och Jonny Lindblom (SD) protesterade och krävde folkomröstning.

– Wij trädgårdar är inte kommunens ansvar, sa Stig Mörtman och menade att anläggningen – om den ska leva vidare – ska drivas av företagare, som en affärsmässig verksamhet utan kommunala bidrag.

Läs också: Direktrapporten från debatten om Wij trädgårdar.

Det som lockar nya invånare till kommunen är bra omsorg, vård och skola i kombination med naturen och inte en trädgårdspark, hävdade han.

Mörtman jämförde med Furuviksparken som såldes av Gävle kommun till "en driftig entreprenör som fick snurr på verksamheten".

Magnus Jonsson (S), ordförande i kommunstyrelsen, anklagade Mörtman för populism och menade att en folkomröstning skulle leda raka vägen till konkurs för Wij trädgårdar.

Visserligen är skola, vård och omsorg det primära för kommunen, medgav han.

– Men en kommun som inte har utvecklingspengar går mot sotdöd. Wij trädgårdar är ett lysande exempel på satsning på turism och besöksnäringen. Jag tror inte på att satsa alla kommunala pengar på vård, skola och omsorg, sa Magnus Jonsson.

Beslutet som majoriteten ställde sig bakom innebär att Wij trädgårdar dels får ytterligare 1 miljoner kronor i verksamhetsbidrag i år, dels 1,9 miljoner både 2017 och 2018.

– För att få in privata näringslivet så måste vi få andningsutrymmet för Wij trädgårdar. Om det går bra så är jag övertygad om att det finns en stark samarbetspartner, eller två, som är beredd att gå in om några år, hävdade Magnus Jonsson.

Jonny Lindblom (SD) undrade vad som talar för att man inte är i samma läge, med förluster och konkurshot, också om tre år. "Vad är det som nu ska skapas utöver det vanliga?", frågade han.

– Arbetsro. Styrelsen får mer tid, en frist, att jobba med utvecklingsidéer, svarade Staffan Nordqvist (S), styrelseordförande i Wij Säteri som driver trädgårdsparken.

Efter cirka en timmes debatt klubbades beslutet. Liberalerna och Sverigedemokraterna reserverade sig.

Alternativet Lyftkraften innebär också – utöver driftbidraget på 1,9 miljoner per år – att kommunen hyr lokaler och köper tjänster av Wij trädgårdar för 1,9 miljoner i år och knappt 3 miljoner nästa år.

Rapporten som kommunfullmäktige hade på sitt bord visar att Wij trädgårdar sedan starten fått bidrag på 37 miljoner kronor från främst EU, staten och regionen. Mellan 2003 och 2015 bidrog kommunen med 3 miljoner kronor och utöver det satsade kommunen 5,4 miljoner för olika projekt mellan 2008 och 2015.

Läs också: Sjunkbomb, flytkraft eller lyftkraft – framtiden för Wij trädgårdar.

Mer läsning

Annons