Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strider om Lingbos lägergård

/

Skötseln av lägergården i Lingbo har delat byn i olika läger.

– Vi motarbetas och utsätts för personangrepp, säger Gunilla Jonsson, ordförande i lägergårdsföreningen, som använder ordet ”sabotage”.

Annons

Nyligen skrev några kritiska bybor ett debattinlägg i Arbetarbladet.

De hävdade att de nekas inträde i föreningen och att föreningen driver affärsverksamhet i strid med skattelagarna.

– Falska anklagelser, säger Gunilla Jonsson.

Tillsammans med Ann-Charlotte Persson, styrelseledamot och husmor, tar hon emot i lägergården. Avsikten är att lägga papperen på bordet.

Hon visar stadgarna och beslutet som togs på årsmötet i januari i fjol.

– Vi beslutade att försöka kämpa ett år för att få ordning på ekonomin och se hur lägergården kan fortsätta drivas. Helst skulle vi vilja ordna barnläger året om.

– Det har inte gått så bra, speciellt inte efter debattinlägget, säger Gunilla Jonsson och berättar om flera avbokningar på senare tid.

”Har inget att erbjuda”

Lingbo lägergårdsförening har sju medlemmar.

– Det är styrelsen. Så har det varit i många år, säger Gunilla Jonsson.

Men trots att de är så få ser hon ingen mening med att ta in nya medlemmar. ”Föreningen har inget att erbjuda”, säger hon.

Arbetarbladet har sett ett mejl där en bybo undrar hur hon ska göra för att bli medlem. Gunilla Jonsson svarade: ”Lägergårdsföreningen är inte en medlemsförening, det har den inte varit på flera år”.

Skulle svarat annorlunda

– Om jag fått frågan i dag hade jag svarat att vi ska ta upp frågan på årsmötet. Nu vet jag hur föreningar fungerar, säger hon vid Arbetarbladets besök.

Hon säger att ett årsmöte planeras den första helgen i maj.

Gunilla Jonsson gick in i styrelsen i början av förra året. Hon skulle hjälpa till med bland annat marknadsföring.

”Håller sig inom ramarna”

I dag skyltar man för vandrarhem, kafé och luncher.

– Vi gör ingen vinst. När utgifterna är större än intäkterna kan man inte kalla det affärsverksamhet, säger Gunilla Jonsson som hävdar att man håller sig inom ramarna för vad en skattebefriad ideell förening får syssla med.

Hon berättar att föreningen sysselsätter sju personer: En i jobb- och utvecklingsgarantins fas 2 och en i fas 3, två personer på halvtid med lönebidrag, en på praktik från kommunen och två praktiserande skolelever.

Men de tycks inte ha särskilt mycket att göra.

De dagliga lunchgästerna är få och de senaste nattgästerna hade man för tre veckor sedan, berättar Gunilla Jonsson som är osäker på om verksamheten kan fortsätta.

Mer läsning

Annons