Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknik från Ockelbo hjälper Australiens eukalyptus växa

/
  • Växer snabbt. Forskningen sker i 15 meter höga ”tält”, som vart och ett rymmer ett ungt eukalyptusträd.
  • Fortfarande aktiv. Skogsmästaren Bertil Andersson var före sin pension platschef på lantbruksuniversitetets försökspark i Jädraås.

Tekniken och mycket av utrustningen kommer från Jädraås och Ockelbo när forskare i Australien undersöker hur eukalyptus växer, tar upp vatten och binder koldioxid.

Annons

Forskningen är resultat av några svenska skogsforskares semester i Sydafrika, bland dem Bertil Andersson från Jädraås.
– Där diskuterade vi att söka pengar till ett projekt, och Australien nappade.
Skogsmästaren Bertil Andersson var före sin pension platschef på lantbruksuniversitetets försökspark i Jädraås, innan SLU sålde och lämnade anläggningen.


Men han har inte släppt forskningen, och under årets sju första veckor gjorde han och några kollegor en kombinerad golf- och arbetsresa till en skoglig försökspark för The Hawkesbury Forest Experiment.
– Det var dramatiskt, säger Bertil Andersson om de stora skogsbränder som härjade Australien under hans vistelse där, även om han själv aldrig var hotad av lågorna.

Han har mångårig erfarenhet av skoglig forskning och kunde hjälpa de australiensiska forskarna, som använder en del utrustning från Ockelboföretaget In Situ AB.
– Det viktiga för forskarna i Australien är att få fram eukalyptus som växer så att det knakar, samtidigt som träden binder så mycket koldioxid som möjligt. Och det märkliga är att den snabba tillväxten samtidigt innebär att det går åt mindre vatten, säger Bertil Andersson och tycker att det låter konstigt.Han berättar också att koldioxidhalten, när forskningen inleddes i Jädraås 1972 var 320 ppm per 1 000 kubikmeter luft. I dag mäter man 385 ppm, i Jädraås liksom i resten av världen.
– Det sprids och är precis samma halter över hela klotet.


Forskningen sker i 15 meter höga ”tält”, som vart och ett rymmer ett ungt eukalyptusträd. Tälten har levererats från en forskningsstation i svenska Vindeln.
Förutom koldioxid och vattenupptag undersöks rötternas tillväxt. Och Bertil Andersson berättar att eukalyptusträden inte har några synliga årsringar, vilket beror på att de växer oavbrutet, utan vintervila.


Han har också besökt forskare i USA som har kopierat forskningen i Jädraås.
– Det var tall, och det var nästan skrämmande. Jag undrade om jag hade kommit hem till Jädraås, så lika var det.


Trots att lantbruksuniversitetet har dragit in Jädraås försökspark fortsätter forskare att använda anläggningen, som i dag har sitt fältlaboratorium i Kungsberget.
– När det var full verksamhet här hade vi ett 80-tal forskare engagerade, men i dag fortsätter ett tio–femtontal och vi har anlitat en 70-årig tidigare medarbetare som kan klara det här.


Bertil Andersson berättar att han träffade ett 50-årigt avtal med Stora Kopparbergs Bergslag om skogsmark för forskning och att det återstår ungefär 40 år.
Forskarna kan alltså lugnt fortsätta sina, i flera fall återupptagna, försök i Jädraås.


Mer läsning

Annons