Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio års diskussioner – utan resultat

/
  • KÄNSLIGT. Anna Schönning, ordförande i utbildnings- och kulturnämnden, konstaterar att byskolorna är en känslig och svår fråga för politikerna. ”Det är ett stort ansvar att fatta ett beslut om att ta bort en byskola”, säger hon.

I tio år har byskolornas framtid diskuterats. Men det är en känslig fråga – kommunalråd Magnus Jonsson (S) vill över huvud taget inte kommentera diskussionerna.

– Det är svårt att fatta beslut om sådana stora frågor, konstaterar Anna Schönning (s), utbildnings- och kulturnämndens ordförande.

Annons

Under förra veckan fattade både socialdemokraterna och centerpartiet beslut om att inte stödja en nedläggning av byskolorna i Lingbo, Jädraås och Åmot. Det var inte första gången frågan var på tapeten. Elevunderlaget har minskat stadigt under många år och i flera omgångar har förslag lagts fram på att lägga ner någon eller några av kommunens skolor.

Men kommunens högsta politiker, kommunalråd Magnus Jonsson, vill inte uttala sig mera om byskolorna. Efter ett första samtal där Jonsson svarar på några frågor kring den politiska diskussionen och skolorna, ringer han sedan tillbaka till Arbetarbladet. Han vill då i stället hänvisa alla frågor som rör skolorna till utbildnings- och kulturnämndens ordförande Anna Schönning.

Redan 1999 flaggade den dåvarande skolchefen Nils Appelqvist för att de små barnkullarna skulle innebära att byskolorna kunde hamna i riskzonen de kommande åren. Fyra år senare tog hans efterträdare, Margareta Högberg, fram en skolutredning över både förskolorna och grundskolorna i kommunen. 2003 utbildnings- och kulturnämnden för första gången ställning till skolornas framtid.

Schönning var med och fattade beslut också då – och precis som den här gången sade man då att byskolorna skulle få vara kvar.

Hon konstaterar att det är svårt att vara med och fatta beslut om byskolorna.

– Byskolorna är viktiga för kommunen och det blir stort om man tar bort en byskola. Man är rädd för att det ska bli för stora konsekvenser för byarna. Det är ett stort ansvar att ta då, att fatta ett sådant beslut, säger hon.

2007 var förra skolchefen Stefan Meullers skolutredning färdig, också i den ingick ett förslag om att lägga ner byskolorna. Men efter beskedet från socialdemokraterna och centerpartiet kommer det nu sannolikt att dröja innan förslaget kommer upp på nytt.

Mer läsning

Annons