Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traumatiserat barn nekades skjuts till sjukhus

Den minderåriga flyktingpojken behövde traumavård. Men kommunens hvb-hem vägrade ordna transport till sjukhuset.
Nu larmar barnpsyk om allvarliga missförhållanden på boendet i Ockelbo.

Annons

Det är en psykoterapeut på barn- och ungdomspsykiatrin i Region Gävleborg som slår larm om saker som hänt på Ockelbo kommuns eget hvb-hem för ensamkommande flyktingbarn, Gläntan.

"Det är uppenbart att det föreligger allvarliga kunskapsbrister hos föreståndaren avseende hvb-hemmets ansvar och skyldigheter som vårdgivare vilket lett till desinformation till god man och övrig personal", skriver psykoterapeuten i ett brev till Ockelbos kommunchef Lars Sjödin.

Läs mer: Ockelbo förbereds för nya invånare

Bland annat vägrade Gläntan att ordna transport till och från sjukhuset i samband med att en pojke gick i traumaterapi på BUP-mottagningen i Gävle.

I stället hävdade föreståndaren att det var pojkens gode man som hade det ansvaret.

När ett barn är placerat på ett hvb-hem med stöd av socialtjänstlagen betyder det att hvb-hemmet kliver in som ansvarigt för barnets dagliga omvårdnad och omsorg i föräldrars ställe. En god man däremot är en juridisk person.

Hvb-hemmet vägrade också att hjälpa till och förvara den antidepressiva och ångestdämpande medicin som pojken fick utskriven av en barnpsykiatriker, trots att han bad om det.

Föreståndaren tyckte att den minderåriga själv skulle ha hand om medicinen.

"Alla hvb-hem ska ha rutiner för hur man förvarar minderårigas mediciner för egenvård. Några sådana rutiner finns inte på aktuellt hvb-hem och man har kategoriskt – och helt felaktigt – frånsagt sig ansvaret och tvingat god man och den unge att hantera medicinerna", skriver psykoterapeuten till kommunchefen.

Hon konstaterar att det är alltid är allvarligt när verksamheter som åtagit sig ansvaret för att ta hand om särskilt utsatta och svaga barn inte fullgör sina skyldigheter. Och tillägger att det är synnerligen graverande när kommunens egen verksamhet har den här typen av brister.

Pyskoterapeuten har varit i kontakt med IVO och kommer att göra en anmälan dit om inte bristerna genas rättas till.

På Ockelbo kommun började man på fredagen att utreda händelserna.

– Vi tar det här på allvar. Det är inget vi sopar under mattan. Det kan vara så att det finns brister eller så handlar det om missförstånd. Vi ska utreda det och det har vi satt i gång med, säger kommunchefen Lars Sjödin.

Läs mer: Dubblerar antalet ensamkommande barn

Läs mer: Fler familjehem efterfrågas

Mer läsning

Annons