Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje vindkraftsparken har börjat byggas

/
  • första spadtaget. Så här såg det ut i går när det första spadtaget togs i O2:s nya vindkraftpark på Fallåsberget i Lingbo.

I går togs de första spadtagen i O2:s vindkraftpark på Fallåsberget.
Parken blir med sina tio verk den tredje i Lingbo. Planer finns på ytterligare två parker och drygt 90 vind-snurror.

Annons

Redan 2006 startade 02 Vindkompaniet projektet på Fallåsberget. 2010 fick företaget klart med alla tillstånd och i går startade själva bygget.

– Det är väldigt skönt att äntligen komma i mål med projektet som vi arbetat så länge med. Att uppföra en vindkraftpark tar väldigt lång tid, bara tillståndsprocessen är oerhört lång, säger Jan Olof Dahlin, projektledare på O2.

Dahlin berättar att man tillsammans med lokala entreprenörer just nu arbetar med att förstärka och förbättra vägar i området. Det första spadtaget togs av en stor grävskopa i går. Till hösten kommer de första snurrorna på plats.

Anläggningen ska tas i drift nästa vinter och beräknas producera 75 GWh el per år. Det motsvarar hushållsel (4 500 kWh per år) för 16 000 hushåll per år.

Anläggningen är O2:s enda projekt i Ockelbo kommun, men i fredags fick bolaget tillstånd att uppföra ytterligare 42 vindkraftverk i Tönsen som ligger i Bollnäs kommun, 5,3 kilometer norr om Fallåsberget.

Mer läsning

Annons