Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff budget i Ockelbo

Ingen is på Ockelbo IP och ännu fler barn i förskoleklasserna.

Det blir konsekvenserna om utbildnings- och kulturnämnden ska hålla sig till den föreslagna budgeten för nästa år.

Hela verksamheten skulle behöva drygt 4,5 miljon till. Bara i förskolan saknas 2 miljoner kronor.

Annons

Arbetarbladet berättade i september om oroade förskollärare som signalerade att barngrupperna har blivit alltför stora och att den pedagogiska verksamheten blir lidande.

Prioriterat förskolan

När budgeten för nästa år nu ska läggas har Utbildnings- och kulturnämndens (UKN) beredning därför valt att prioritera förskolan och avsatt ytterligare 1 miljon kronor för att kunna ta emot fler barn.

– Men det räcker inte för att nå det vi önskar, säger skolchefen Lotta Wennlund som behöver nästan 2 miljoner till för att kunna tillgodose vikarie- och platsbehovet i förskolan.

För snålt

I juni tilldelades UKN budgetramarna som nu både fackrepresentanter, skolchefen Lotta Wennlund och nämndsordföranden Anna Schönning (S) anser är alltför snålt tilltagna.

– Det finns till exempel inte pengar i budgeten till att spola upp is, säger Anna Schönning (S) och fortsätter,

– Och förskolan måste vi göra något åt, vi kan inte ta emot alla barn som det ser ut nu, konstaterar hon.

Två alternativ som ratas

Redan i våras började förskolans rektorer utreda hur kommunen skulle kunna tillgodose behovet av förskoleplatser från 2011 med 1 miljon kronor i utökade medel. Det mynnade ut i två alternativ – nyanställning av dagbarnvårdare eller att behålla nuvarande personaltäthet i förskolan.

Men fackliga företrädare från både Lärarförbundet och Kommunal ratar förslagen.

– De har inte presenterat långsiktiga lösningar och vi tror att en långsiktig lösning måste få kosta i början, säger Lärarförbundets ordförande Karin Fagerlund och menar att en nybyggd förskola med ytterligare en avdelning är den allra bästa lösningen.

Hoppas på ökade resurser

På måndag sammanträder UKN och förslaget är att den framtagna budgeten för 2011, där drygt 4,5 miljon saknas, ska överlämnas till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beslut.

– Men vi hoppas förstås att vi ska få ökade resurser. De verksamheter som vi räknat upp som blir lidande är absolut nödvändiga och grundläggande, konstaterar nämndens ordförande Anna Schönning (S).

Mer läsning

Annons