Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa tag när Ockelbos ekonomi ska räddas

Ekonomin i Ockelbo blir allt mer ansträngd och nämnderna visar ett gemensamt underskott om 3,6 miljoner. Nu tar kommunstyrelsen till krafttag för att återfå balansen i ekonomin inför årsskiftet.
– Det kommer att krävas en hel del jobb, konstaterar Magnus Jonsson, s.

Annons

De senaste fyra åren har Ockelbo kommun klarat ekonomin och avslutat året på plus. Det tror man att man klarar i år också – men i nämnderna ser det mörkare ut.

Både socialnämnden, utbildnings- och kulturnämnden och kommunstyrelsen visar upp negativa siffror i den senaste månadsuppföljningen. Totalt handlar det om 3,6 miljoner kronor.

Tuffa åtgärder

 

Därför har kommunstyrelsen nu tagit beslut om några tuffa åtgärder som ska rädda situationen. I första skedet handlar det om att dra i handbromsen och kräva att nämnderna sätter stopp för anställningar, inköp och övertidsuttag.

– Ska vi göra något direkt är det de tre grejerna vi kan kräva budgetdisciplin angående. Och vi vill inte göra misstaget att reagera för sent.

Krävande budgetarbete

 

Man hoppas att de kortsiktiga lösningarna ska se till att man klarar budgeten för 2008. Senare i höst är det dags att ta itu med års- och flerårsbudgeten inför 2009–2011 – ett arbete som kommer att bli krävande, tror Jonsson:

– Ekonomin börjar avmattas lite nu och det märker vi av i kommunerna. Vi kommer verkligen att få kavla upp ärmarna.

Mer läsning

Annons