Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Satellitsändare ska göra ensamarbetet tryggare hos Stora Enso

/

Som en del av en större satsning på säkerhet använder Stora Ensos personal nu satellitstödda larmsändare när de jobbar ensamma i skogen.
– Det finns många smarta appar till telefonen som fungerar fint, men de fungerar ju inte om man saknar täckning, säger Mats Persson, virkesköpare på skogskontoret i Åmot.

Annons

Företaget har använt sig av liknande verktyg förut, men den här modellen ska slå vakt om arbetarnas säkerhet i ännu högre grad.

– Den vi hade innan kräver att man är vid medvetande, för den måste direktaktiveras, säger Nils Nordlander, marknadsområdeschef på Stora Enso Skog i Åmot.

Det nya systemet bygger på att personalen skickar meddelanden via sändaren så fort de börjar arbeta i skogen och när de slutar. Under tiden de är ute aktiveras en spårning och den som valts som kontaktperson kan följa gps-positionen.

Om någon olycka inträffar kan arbetaren skicka ett meddelande från sändaren att hen antingen behöver hjälp eller att det är ett nödläge. Då går en signal direkt till larmtjänst.

– Jag hade ett läge i förra veckan i Tierp. En virkesköpare gick ut i skogen och jag fick aldrig något meddelande om att han var tillbaka. Då ringde jag honom. Han hade bara glömt att meddela att han var tillbaka, men var jätteglad att systemet funkade, berättar Nils Nordlander.

LÄS OCKSÅ: Siv om Landräddningen där man larmat via smartphone - "det behövs en enklare teknik för äldre"

Utrustningen har börjat användas bland annat vid skogskontoren i Tierp, Gävle och i Åmot, där det är 6-7 stycken som ofta är ute och jobbar på egen hand. Mats Persson är en av dem:

– Det känns tryggare att ha den här med sig, för då vet man ju att någon kan hitta en om det händer någonting, säger han.

Enligt Nils Nordlander har säkerhetsarbetet intensifierat de senaste två åren. Det kan handla om att föra statistik över olyckor för att öka medvetenheten och att anpassa utrustningen för att förebygga olyckorna.

Nils Nordlander talar om de säkerhetsverktygen som en nödvändighet för företaget.

– Som arbetsgivare är man skyldig att se till att man har en säker arbetsplats. När vi har möten inom Stora Enso Skog är det alltid säkerhetsfrågorna som avhandlas först på dagordningen, menar han.

När är det tänkt att den här sändaren ska vara till hjälp?

– Det kan vara vid allt från benbrott, att man går vilse, ramlar och inte kan frakta sig själv, att man får en stroke, säger Nils Nordlander.

Mats Persson känner sig tryggare med den här utrustningen vid ensamarbete i skogen, och tycker att det är något som skulle passa även andra arbetsgrupper, där personer arbetar på egen hand.

– Det kan vara hemtjänst, något inom turistsidan och vi ska inte glömma bort privatpersoner som är ute mycket, säger Mats Persson.

Sändaren är av märket Spot, kostar kring ett par tusen kronor i inköpspris och köps med ett abonnemang som ger satellit- och alarmservice för ungefär 1 300 kronor om året.

Mer läsning