Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två restauranger varnas efter inspektion

En restaurang fortsatte servera alkohol efter att tillståndet gått ut – en annan saknade ordningsvakter och lät gästerna lämna lokalen med alkohol.
Nu prickas de båda, efter en inspektion som gjordes under Ockelbo marknad.

Annons

Det var under marknadshelgen som kommunens inspektörer gjorde en tillsyn av restaurangerna, tillsammans med tjänstemän från Skatteverket.

Vid den ena restaurangen lade inspektörerna märke till att gäster kunde ta med sig öl ut från serveringsstället. Restaurangen hade fått ett förlängt tillstånd för att ha öppet under kvällen, men måste enligt tillståndet ha två ordningsvakter på plats under kvällen. Några ordningsvakter fanns det däremot inte när inspektionen gjordes.

Restaurangen har fått ett föreläggande och svarat nämnden. Man uppger i sitt svar att händelsen var en engångsföreteelse och att anledningen till att det inte fanns några vakter var att man inte hunnit anlita några, eftersom beslutet om de extra öppettiderna fattades sent.

Den andra restaurangen hade tillstånd att servera alkohol fram till 01.00. Men trots att kommunens inspektörer påpekade detta under kvällen fortsatte restaurangen att servera alkohol långt senare, åtminstone fram till 02.30.

Restaurangen har i sitt svar lovat att händelsen var en engångsföreteelse.

Båda restaurangerna riskerar nu att förlora sina alkoholtillstånd. På torsdag ska socialnämnden ta ställning till vad påföljden blir. Kommunens alkoholhandläggare Birgitta Lundgren har föreslagit att restaurangerna, på grund av att händelserna varit engångsföreteelser, ska varnas. Men de ska också kunna visa upp intyg som styrker att de har de kunskaper som krävs om alkohollagen.

Ytterligare ett företag hade fått ett tillfälligt alkoholtillstånd under marknaden. Vid inspektionen av den serveringen upptäcktes att det rådde oordning, att personalen tappat kontrollen över serveringen och att det förekom alkoholservering till uppenbart berusade personer.

Eftersom företaget bara hade ett tillfälligt alkoholtillstånd finns det inget att återkalla. Det ärendet väntas därför avskrivas.

Mer läsning

Annons