Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulfs mc-olycka fall för Socialstyrelsen

Ulf Viman bröt nacken på två ställen efter en motorcykelolycka i Ockelbo i slutet av juni. Han och hans fru ifrågasätter varför inte ambulansen tog med honom till sjukhus direkt efter olyckan. Nu har de anmält händelsen till Socialstyrelsen.

Annons

30 juni körde Ulf Viman av vägen med sin motorcykel på 272:an i höjd med Silverkällan i Ockelbo.

När räddningstjänsten kom dit satte de på honom en stödkrage runt nacken, ifall han skulle ha fått några nackskador.

När ambulansen kom till platsen tog de av honom stödkragen och undersökte nacken och frågade om han hade ont och ville följa med till sjukhus.

Nacken bruten

Han sa nej och åkte med sin bror istället och först på sjukhuset i Bollnäs upptäcktes det att Ulf Vilman hade brutit nacken på två ställen.

– Vi tycker att ambulanspersonalen gjorde fel som inte övertalade mig att följa med till sjukhus. Precis när det hade hänt så var jag i chocktillstånd och var helt bedövad i hela nacken och kände inget, men sedan började det göra väldigt ont, säger Ulf Viman.

Fel på rutinerna?

Nu har han och hans fru anmält ambulanssjukvårdens agerande som fel i vården till Socialstyrelsen.

– Det måste vara något fel på ambulanspersonalens rutiner, säger Ulf Viman.

Med anledning av det inträffade har ambulanssjukvården gjort en utredning.

– Vi har tittat på dokumentationen runt olyckan och kommit fram till att personalen har följt alla våra rutiner och behandlingsriktlinjer. Inget fel har begåtts, säger Lars Lagerström, tillförordnad chef för ambulanssjukvården i Gävleborg.

– Men vi kommer att titta över våra rutiner och behandlingsriktlinjer framöver, säger han.

Mår bra i dag

Ulf Viman som är ifrån Haninge, tycker att han i dag efter omständigheterna mår bra, även om han fortfarande får regelbunden vård för nackskadorna.

– Läkarna säger att jag troligtvis kommer att bli helt återställd. Jag måste ha haft änglavakt, jag är glad för att det gick så bra som det gjorde, säger han.

Mer läsning

Annons