Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg märks före adoption

Sjösvedenreviret i Åmot och Korsåreviret nära Hofors kan få ta emot vargvalpar. Just nu spåras tikarna för att kunna förses med sändare.

– Först när vi har märkt tikarna kan vi besluta om i vilka revir och hur många valpar som sätts ut, säger Helene Lindahl Vik på Naturvårdsverket.

Annons

Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har tidigare utsett Korsåreviret och Sjösvedenreviret som lämpliga för att ta emot vargvalpar. Men först måste tikarna förses med en sändare så att man kan se när tiken föder egna valpar samt övervaka själva utsättningen.

Den här veckan har Naturvårdsverket, som leder utplanteringsprojektet, därför varit på plats i Åmot och gjort flera försök att spåra tiken i Sjösvedenreviret. En naturbevakare från Länsstyrelsen har hjälpt till i spårningsarbetet och en helikopter samt veterinär har funnits beredda att rycka ut.

– Men vi har inte lyckats märka tiken, berättar Helene Lindahl Vik, projektledare på naturvårdsverket.

– I nästa vecka tar vi beslut om vi ska göra nya försök i Sjösveden eller rikta in oss på de andra reviren som länsstyrelserna pekat ut, säger hon och berättar att man spårat, men utan att lyckats märka tiken, i ytterligare ett revir.

Nu återstår spårningsarbete i tolv till revir i Mellansverige, bland annat i Korsåreviret i Hofors kommun.

Eftersom de adopterade vargarna ska ingå i tikens egen kull måste tikarna märkas innan april då de förväntas föda egna ungar.

Först när märkningsarbetet i de 14 reviren är avslutat kan Naturvårdsverket besluta om var vargvalparna ska planteras ut. Maximalt 20 valpar får sättas ut.

– Om vi inte har lyckats märka tiken i ett revir så kan vi inte plantera ut någon valp, därför måste vi avvakta det här arbetet innan vi kan säga hur många valpar och vilka revir det kan bli frågan om, förklarar Helene Lindahl Vik.

Mer läsning

Annons