Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi åker för att få tjattra lite”

/

Kuxabussarna är mycket mer än bara en gratistransport.
För många äldre är det en chans till social samvaro och att skvallra lite samtidigt som veckans matinköp avklaras. Nästan som en rullande fritidsgård för de lite äldre.

Annons

Serviceturen från Lingbo till Ockelbo är välfylld. Skolans elever sätter sig längst bak i bussen. De ska åka till simhallen och simma och dyka.

Längre fram i bussen sitter ett gäng damer som ska handla. Det gäller att passa på när veckans servicetur till Ockelbo och mataffärerna går.

– Den här bussen är ovärderlig, och det är ju fantastiskt att kommunen erbjuder gratis buss för oss, säger Svea Zettlin och berättar att hon ska handla lite matvaror.

Social samvaro

Kommunen har beslutat att utöka serviceturerna från en dag i veckan till två dagar i veckan till byarna Åmot, Jädraås och Lingbo. Damerna är överens om att en till tur varje vecka blir toppen, ett bra beslut av kommunen tycker de. Då hinner de in på biblioteket också. Och så kan de träffas och prata en dag till varje vecka.

– Ja, här på bussen bjuder de in varandra på kaffe och pratar en himla massa, säger Pär-Erik Larsson som kör serviceturen som går från Lingbo till Ockelbo klockan 9.00 och tillbaka igen till Lingbo klockan 11.00.

När någon ny stiger på hejar alla. De som åker Kuxabussarna känner varandra och ser fram emot att ses på bussen som är liten av en social träffpunkt för de äldre.

– Vi åker med bussen för att få träffa lite folk, tjattra och prata lite medan man får skjuts fram på byn, det är perfekt, säger Anette Persson som åker med Kuxa fram.

– Det är många som åker bara för att träffa lite folk, umgås, vara sociala och ljuga lite, berättar busschauffören Björn Wall som just för dagen kör Kuxa fram som tar resenärerna fram på byn.

Tage Rönnlund är en av stammisresenärerna.

– Det är ju fantastiskt att det är gratis för oss att åka, säger han och berättar att han ska fram på byn för att handla lite.

Helt plötsligt stannar Björn längs med en villagata. En dam kliver på och Björn förklarar att busshållsplatserna inte är nödvändiga.

– Vi är inte så noga, vi stannar där de bor, jag kan alla, skrattar han och släpper av en dam just vid hennes uppfart.

Hjälpsam busschaufför

För många av de gamla är hjälpen ovärderlig och de behöver aldrig oroa sig om de ska orka bära på rullatorer och kassar – det fixar chaufförerna. Ibland bär de till och med hem kassarna berättar en av resenärerna.

– Kan du köra mig till kyrkans hus? frågar Doris Bast när hon stiger på Kuxa fram.

Björn funderar en sekund.

– Jag kan köra en extra runda när alla har klivit av så kan jag svänga förbi där, säger Björn och undrar om det är sopplunchen som lockar.

– Ja i dag är det soppa, du har koll du, säger Doris.

– Han är fantastisk Björn. Det är de allihopa som kör de här bussarna, säger Doris Bast och vinkar glatt när hon blir avsläppt vid Kyrkans Hus – trots att turen inte går förbi Kyrkans Hus.

– Det är ett roligt jobb det här, och man har nog aldrig varit med om några sura passagerare, konstaterar Björn innan han åker tillbaka.

Mer läsning

Annons