Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi vill inte att någon råkar illa ut”

/
  • MISSNÖJDA. Mikael Olsson, Annelie Johansson och Pernilla Hålén sitter i föräldrarnas enhetsråd på Gäverängeskolan. De är missnöjda med de farliga trafiksituationerna kring skolan och är trötta på att ingenting händer. ”Det kan inte vara upp till oss att tänka ut lösningar, det måste ju vara kommunens ansvar”, säger Hålén.

Trafiken kring Gäverängeskolan är under all kritik och det är bara en tidsfråga innan det händer något. Det tycker enhetsrådet på skolan, som nu för andra gången vänder sig till kommunen för att få hjälp.

– Vi vill att de gör något innan det är för sent, säger Pernilla Hålén.

Annons

Krångligt, trångt och flera platser som är farliga. Föräldrarnas enhetsråd på Gäveränge-skolan konstaterar att det finns en hel del brister i trafiksituationen runt skolan.

– Vi pratar om det här på alla våra möten. Och för tre år sedan kontaktade vi kommunen. Men det hände inte mycket, säger Pernilla Hålén som har två barn på skolan.

Vid baksidan av skolan finns en gång- och cykelväg som används av både bilar och mopeder trots att det är förbjudet.

– Där har det varit ett tillbud i höst, det var en elev som nästan blev påkörd av en moped där, berättar föräldern Annelie Johansson.

”Det är riktigt kaos”

En bit längre bort, vid järnvägsövergången, tar både vuxna och barn ofta chansen att gå runt bommarna och springa över spåren. Och ute vid Norra Åsgatan finns en korsning där det både är trångt och dålig sikt för de barn som går och cyklar till skolan.

Allra krångligast är det precis intill skolan, där föräldrarna konstaterar att det är ”djungelns lag” som gäller vid hämtning och lämning av barnen.

– Folk ställer sig där det är stoppförbud, eller mot körriktningen och det är riktigt kaos. Så blir det ju naturligt när det inte finns någon plats, hade det funnits en vändzon hade folk åkt dit, säger Hålén.

Och nu börjar föräldrarna tröttna. Trots att man redan för flera år sedan kontaktade kommunen för att få problemen lösta har ingenting hänt.

– Det vi har fått höra är att det är många olika som har ansvar för olika delar och att det tar tid. Men vi vill att något görs innan det händer något. Det måste gå att hitta lösningar. Vi vill inte att någon råkar illa ut, säger Hålén.

Nu har man därför åter vänt sig till kommunen med en skrivelse för att få hjälp. Samtidigt har enhetsrådet också skickat sin skrivelse både till Vägverket och Banverket.

Kommunchef Lars Sjödin känner väl till problemen runt Gäverängeskolan.

– Vi har tagit skrivelsen på största allvar och det här är ett område som tagits upp tidigare, säger han.

Nu har kommunens trafikingenjör fått i uppdrag att ta fram ett förslag på hur trafiken kring skolan ska kunna förbättras. När det ska vara färdigt är däremot oklart.

– Och när det gäller området kring Sundsbron och järnvägs-övergången vet jag att Banverket och Vägverket har tänkt vidta åtgärder. Det är inte alls bra där i dag, säger Sjödin.

Mer läsning

Annons