Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildmarksturism - en bransch på uppgång

I Ockelbo kommun finns det mellan 25 och 30 företag som jobbar med besöksnäring. Förra året startades det tre nya företag inom den branschen och ett område som växer är vildmarksturism.

Annons

– Både i Ockelbo och i hela Gästrikland finns det många duktiga företagare och det finns bra förutsättningar för att starta vildmarksföretag som jobbar med upplevelseturism. Vi måste ta tillvara på det unika som vi har här och det är det unika läget - närheten till Stockholm och vi har naturen, tystnaden, ljuset och mörkret, säger Cecilia Hed Malmström, branschutvecklare på Gästrike gemensamma marknad.

Under Vildmarksmässan i Älvsjö i början av mars deltog vildmarksföretag från Gästrikland och Hälsingland och hade en gemensam monter på temat "Vildmark nära dig" som vann förstapris. Cecilia Hed Malmström var projektledare för montern.

– Människor vill uppleva något som de inte har tillgång till, om du bor i en storstad eller ute i Europa, så kan den natur, den tystnad och det ljus som vi har här är vara något värdefullt och exotiskt, säger hon.

Under förra året startades det totalt 44 nya företag i Ockelbo kommun.

– Det verkar vara lite av trend det är här med upplevelseturism. Vi ser att det är mycket på gång både här och i närområdet, som i Sandviken med utbyggnaden av Kungsberget, säger Agneta Wenell, näringslivschef i Ockelbo kommun.

Turism är en av de branscher som ökar mest i Sverige. Rolf Landström jobbar på Etablera som erbjuder rådgivning åt företagare i Gästrikland.

– Det är framförallt tre branscher som växer och det är besöksnäring och turism, hälsobranschen och miljö- och energibranschen, säger han.

Mer läsning

Annons