Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill laga vägar snabbare

/
  • Dålig väg. ”Vägen är bedrövlig och bilen går sönder när man kör här” konstaterade Kristin Nilsen och Lars-Erik Eriksson i somras när Arbetarbladet träffade dem.

Vägarna från Åmot och Jädraås till Ockelbo är trasiga och fulla av gropar. Nu påtalar kommunledningen vägproblemen i en skrivelse till Trafikverket.
– Det här är en viktig fråga för glesbygdens överlevnad, säger kommunchefen Lars Sjödin.

Annons

Arbetarbladet berättade tidigt i våras om bybor från Jädraås som tröttnat på den gropiga och trasiga vägen mellan Jädraås och Ockelbo. Byrådet skickade också en skrivelse med 167 namnunderskrifter där man krävde att vägarna till Åmot och Ockelbo från Jädraås skulle åtgärdas snarast.

Trafikverket svarade att man planerar att rusta vägen mellan Jädraås och Åmot först 2014 och att endast de utsatta partierna mellan Ockelbo och Jädraås skulle åtgärdas.

På väg 546 mellan Ockelbo och Åmot, där det är stora sättningar till följd av den tunga trafiken, har Trafikverket startat ett projekt för att förstärka och förbättra vägen.

– 2014 är för sent och det räcker inte att bara laga utsatta partier, säger kommunchefen Lars Sjödin om Trafikverkets planer.

Nu har kommunens trafikingenjör besiktigat både väg 546 mellan Åmot och Ockelbo och väg 54X mellan Jädraås och Ockelbo och enligt Sjödin får ingen av vägarna godkänt.

– Till Jädraås är vägen bedrövlig, rent ut sagt trasig och till Åmot har det blivit stora sättningar som gör att det är stor risk för vattenplaning.

– För kommunen handlar det inte bara om trasiga vägar, utan om glesbygdens överlevnad. För att företagen ska överleva i byarna måste logistiken fungera, för att vi ska få turister till byarna måste vägarna vara bra och våra invånare som bor i Åmot och Jädraås måste ha en säker väg att åka på, påpekar Lars Sjödin i skrivelsen till Trafikverket.

Mer läsning

Annons