Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ungdomarna inte snacka sex?

/
  • Ensamma. Det är dåligt med besökare på ungdomsmottagningen i Ockelbo. Nu vill barnmorskan Mia Hedblom och undersköterskan Ing-Marie Stark att ungdomarna ska få upp ögonen för ungdomsmottagningen. ”Alla mellan 13 och 23 år är välkomna hit. Ingen fråga är för liten”, säger Mia och Ing-Marie.

Var är ungdomarna i Ockelbo?

Det undrar Mia och Ing-Marie på Ungdomsmottagningen, som väntar på att ungdomarna ska dyka upp med frågor om sex och preventivmedel.

Annons

– Besöksstatistiken har sjunkit, så nu försöker vi visa upp oss bland ungdomar för att påminna om att vi finns, säger barnmorskan Mia Hedblom.

Barnmorskan Mia Hedblom och undersköterskan Ing-Marie Stark tror att många inte vet att det finns en mottagning för ungdomar ovanpå fritidsgården i Kulturstation’.

– Folk säger ofta: ”jaha, finns det en Ungdomsmottagning här i Ockelbo”, till och med kommunfolk, trots att kommunen betalar hyran, säger undersköterskan Ing-Marie Stark med ett leende och konstaterar att det är viktigt att ungdomar har ett eget ställe att komma till för att prata om sex och preventivmedel utan att man riskerar att stöta på mamma eller moster.

– För ungdomar är steget att komma hit inte alls lika stort som att våga sig ner på den vanliga barnmorskemottagningen på Hälsocentralen, säger barnmorskan Mia Hedblom.

På Ungdomsmottagningen ser Mia och Ing-Marie till att ungdomar kostnadsfritt får göra graviditetstester eller komma och testa sig för sjukdomar som klamydia och gonorré.

– Många kommer och har frågor som de kanske inte vill prata med mamma eller pappa om. Men det vanligaste är annars klamydiatest och preventivmedel, berättar Mia Hedblom.

Under hösten har Mia och Ing-Marie i samarbete med fritidsgården satsat på tjej- och killkvällar på Underground. Nu finns planer på att flytta elevrummet från Perslunda till fritidsgården vilket passar Mia och Ing-Marie ypperligt.

– Då kan vi bara gå två trappor ner och heja på ungdomarna och ta en kaffe ihop. Det är viktigt att ungdomarna ser vilka vi är och att de vågar komma till oss, säger Mia.

Mer läsning

Annons