Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vind ger pengar i Ockelbos byar

/
  • VINDKRAFTVERK. Bygdepengen ska gå till att utveckla landsbygden med vindkraftsetableringar.

Vindkraften kan bli en lönsam affär för byarna i Ockelbo.
Vindkraftbolagen förhandlar med kommunen och byalagen om ersättning till bygden för att deras närmiljö påverkas. Enligt uppgifter till Arbetarbladet rör det sig om miljontals kronor.

Annons

Region Gävleborg verkar för att alla kommuner i länet ska få en ”bygdepeng” på minst en procent av bruttovärdet av producerad elkraft.

Till veckan ska Ockelbo kommun och företrädare för byaråden och projektörerna träffas för att diskutera storleken på ersättningen i de vindkraftsetableringar som är på gång i Lingbo, Åmot och Jädraås.

Samma nivå till alla

– Det är viktigt att alla byar får samma nivå på ersättningarna och framför allt att pengarna går till samma sak – att utveckla landsbygden, konstaterar Lingbobon Thorsten Åstrand (C) som deltagit i förhandlingarna kring bygdepengen.

Vilka exakta summor och procentsatser som är aktuella i Ockelbo vill han inte avslöja utan hänvisar till kommunchefen Lars Sjödin. Arbetarbladet har sökt Lars Sjödin under flera dagar utan någon framgång, men enligt uppgifter handlar det om summor långt över 1 miljon kronor som ska tillfalla byarna i Ockelbo.

Jädrås stor vinnare

I Ockelbo blir Jädraås en stor vinnare eftersom man förberett för 65 verk i vindparken och bygdepengen baseras procentuellt på hur mycket el verken faktiskt producerar.

I Danmark är bygdepengen reglerad i lag men i Sverige är det fortfarande en frivillig ekonomisk kompensation till de bygder där närmiljön påverkas.

65 verk färdiga nästa år

– Det är mest en snygg gest, säger Håkan Hansson från Ownpower som äger Jädraås vindpark, där 65 verk ska stå färdiga nästa år, och berättar att företaget gjort en överenskommelse direkt med Jädraås bylag angående en bygdepeng.

Eftersom avtalet inte är påskrivet vill Håkan Hansson inte avslöja hur mycket pengar det rör sig om men Christer Lundquist från Jädraås bylag berättar att de är nöjda med summan.

– Det rör sig om mycket pengar, men hur mycket tänker jag inte berätta. Det betraktar jag som en affärshemlighet, säger Christer Lundquist.

Idéer och projekt klara

Pengarna får Jädraås först när verken producerar el men bylaget har redan idéer och projekt klara.

– Kulturella arrangemang, satsningar på infrastrukturen, företagsamhet, men projekten ska vara utöver kommunen och statens vanliga ansvar, säger Christer Lundquist och berättar att pengarna förmodligen kommer att placeras i en fond som föreningar sedan kan söka pengar ur.

Mer läsning

Annons