Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftverk i Jädraås blir högre – men mörka

/
  • Tio meter till. Långt över grantopparna sträcker sig vindkraftverken mot skyn, som dessa i Ludvikatrakten. De vindkraftverk som planeras i Jädraås måste bli tio meter högre än vad som tidigare planerats för att täcka kostnaden för ett radarbaserat varningssystem som bara blinkar när flygplan eller helikoptrar närmar sig.

Vindkraftverken i Jädraås kommer inte att blinka på natten annat än när flygplan eller helikoptrar finns i närheten. Men i stället blir de tio meter högre.

Annons

– Vi vill ha goda relationer med lokalsamhället och minska störningarna, säger Lars Fröding, operativ chef vid Arise Windpower AB som planerar för bygget av 66 vindkraftverk vid Jädraås.

Ockelbo kommun vill att vindkraftsbyggarna ser till att minska störningarna som kan uppstå på natten när lampor lyser och blinkar kring kraftverken.

Därför planerar Arise Windpower att utrusta kraftverken med ett radarbaserat system som gör att belysningen tänds när flygplan eller helikoptrar kommer för nära. Annars är belysningen släckt.

– Men det låter sig inte göras om vi inte får bygga lite högre, säger Lars Fröding.

Ska täcka extrakostnaderna

Om kraftverkens höjd ökar från 165 till 175 meter kan de producera så mycket mer el att de extra kostnaderna täcks.

Det blir i så fall en av de första vindkraftsparkerna i Sverige med radarbaserad hindermarkering.

Börsnoterade Arise Windpower har option på att ta över projektbolaget Jädraås Vindkraft AB som i dag ägs av Ownpower Projects och Bergvik Skog.

Byggstart i november

Lars Fröding räknar med att bygget kan komma igång i november, om förändringen av villkoren är avklarad till dess. I det läget ska också Arise Windpowers styrelse ha beslutat om övertagandet projektbolaget och därmed också rätten att bygga vindkraftverken.

Om vägar och fundament börjar byggas i november väntas de första vindkraftverken resas nästa höst och alla 66 kraftverken vara på plats våren 2013.

Tidigare planerades för 116 vindkraftverk vid Jädraås, med placering i Ockelbo och Faluns kommuner.

Nu blir det i stället 66 kraftverk med turbiner som vart och ett ger 3 i stället 2 megawatt.

– Vi kommer upp i samma elproduktion, cirka 200 megawatt, trots att kraftverken blir färre och står glesare. Det blir också bättre ekonomi, säger Lars Fröding.

Mer läsning

Annons