Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinthunden kan ha dött av uttorkning

/
  • GREYHOUND. Det var i november 2007 som en greyhoundtik hittades fastbunden i en gran och död, i skogen ovanför idrottsplatsen i Ockelbo. Obduktionen har visat att hunden inte svalt ihjäl eller dog till följd av yttre våld – utan troligen på grund av uttorkning.

Den troligaste orsaken till att hunden Lucy dog var uttorkning och vätskebrist. Det framgår av obduktionsprotokollet från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.


– Jag hade hoppats på att fodervärden hade fått tag i avlivningsvätska, så Lucy inte hade lidit, säger hundens ägare Carina Wallberg.

Annons

Den tioåriga greyhoundtik som hittades död i skogen ovanför idrottsplatsen i Ockelbo, fastbunden i en gran, hade inte svultit ihjäl.

Den hade heller inte blivit strypt eller utsatt för något yttre våld. Däremot visade den tydliga tecken på uttorkning. Det visar obduktionsprotokollet från SVA.

Den troliga dödsorsaken är uttorkning till följd av vätskebrist, vilket har orsakat lidande för hunden, uppger SVA. Men trots obduktionsprotokollet tror förundersökningsledare Kenneth Andersson, Gävlepolisen, att det kan vara svårt att få någon fälld för djurplågeri.

– Vi får ta de här uppgifterna till den som var ansvarig för hunden, men om den personen lägger fram en annan historia som inte går att motbevisa, då går det inte att styrka brott.

Det var redan i november 2007 som den döda hunden hittades.

Trots att det gått över ett år är utredningen fortfarande inte färdig och Andersson förklarar att ärendet inte är högprioriterat.

– Det här är ett fall där hunden har lidit och dött, men den lider inte nu. Det blir låg prioritet på det när någon människa fått näsan avslagen, blivit misshandlad eller hotad. Så är det ju. Vi har prioriterat andra saker före. Men jag är den första att beklaga att en hund dör på det här viset, det är ingen rolig händelse alls.

Greyhoundtiken Lucy kom till Sverige våren 2005. Kenneln i Irland skulle stänga och Carina Wallberg, som under lång tid köpt hundar därifrån, bad då att få köpa Lucy.

– Jag hade förälskat mig i henne och en hanhund på kenneln och jag fick köpa båda två, berättar Carina.

Senare fick hon kontakt med en person i Ockelbo som också var engagerad i hundar. Den personen fick 2007 ta hem Lucy som foderhund. Efter en kort tid fick Carina höra att fodervärden skulle avliva hunden på grund av njurproblem. Hon bad fodervärden att låta bli, men hörde sedan ingenting om hunden – förrän hon såg den på bild i tidningen, död, i november.

För Carina var det jobbigt att nu höra hur hunden dött – samtidigt som hon hoppas på att svaren kan leda till att fallet får en avslutning.

– Jag har verkligen kämpat för att få veta vad som hände. Jag vill veta varför hon dog och varför fodervärden gjorde på det här viset.

Mer läsning

Annons