Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wij trädgårdar förlänger sina lån

/

Det är bara fem månader sedan Wij trädgårdar i Ockelbo tvingades att ta ett lån på en miljon kronor. Nu förlänger man också tidigare lån som inte betalats tillbaka.

Annons

Det var i mars 2015 som Wij trädgårdar i Ockelbo ansökte och beviljades lån om en miljon kronor. Efter en vår- och försommarsäsong som kommunalrådet Magnus Jonsson (S) beskriver som "grotesk" förlängs nu ett tidigare lån som skulle ha återbetalats i juni 2015.

– Det handlar inte om några nya pengar till Wij trädgårdar utan om en förlängning av ett tidigare lån. Wij trädgårdar har haft likviditetsbekymmer, berättar han när Arbetarbladet ringer honom.

Wij trädgårdar har som Arbetarbladet skrivit om tidigare brottats med ekonomiska bekymmer under ett flertal år och åsikterna om hur mycket pengar kommunen ska gå in med är delade. För att få bukt med ekonomin utreder kommunen just nu möjligheterna att ta över Wij trädgårdars fastigheter för att i stället hyra ut dem till stiftelsen. Utredningen bygger på material som revisionsfirman PWC tagit fram men leds av Joachim Krüger, ekonomichef i Ockelbo kommun och kommunchef Lars Sjödin. Ett annat alternativ är att Ockelbo kommun utökar det kommunala bidraget till Wij trädgårdar. Utredningen väntas vara klar till kommunstyrelsens sammanträde i november.

Många invånare i kommunen har varit skeptiska till den summa pengar Ockelbo kommun pumpar in i Wij trädgårdar men Magnus Jonsson menar att samhället Ockelbo är den stora vinnaren.

– När man slår ihop alla intäkter från "turistkronan" (logi, restaurang, shopping, transporter, livsmedel, aktiviteter) och de antal arbetstillfällen som faktiskt skapas så är det Ockelbo kommun som är den stora vinnaren. Sen är det ju vi i kommunen står bakom Wij trädgårdar och då måste vi se till att ta ansvar.

Mer läsning

Annons