Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wijs mamma går i pension

/

Hon är mamma till Wij trädgårdar och ligger bakom Kulturstation’. Dessutom har hon dragit in 32 miljoner kronor i projektstöd. Efter 31 år inom Ockelbo kommun går utvecklingschefen Karin Strömberg nu i pension.

Annons

Arbetarbladet träffar Karin på hennes kontor på turistbyrån Kråkstationen några dagar före pensionsdagen.

– Jag bävar för att resa mig upp från min stol, stänga av datorn, gå härifrån och lämna ifrån mig nyckeln. säger hon eftertänksamt innan hon börjar berätta om hur hon kom till Ockelbo.

Året var 1981 och den dåvarande socialchefen, Olle Westling, anställde Karin för att arbeta inom barnomsorgen. Ganska snart avancerade hon och blev barnomsorgschef.

– Det var en jättekul tid, många barn föddes och det fanns mer pengar för verksamheten än vad det gör i dag. Och så kom jag på att jag gillade att vara chef, jag tycker om att få göra skillnad, säger hon på sitt blygsamma och försynta vis.

Som chef ska man vara synlig och ha fullt ansvar, för både personalen, budgeten och själva verksamheten, enligt Karin.

– För att få förtroende bland medarbetarna måste man ha mandat att fatta beslut om alla delar. Därför tror jag inte på alltför stora organisationer.

I slutet av 90-talet började Karin jobba som EU-samordnare och med projektutveckling.

– Det mest inspirerande som finns är att ta vara på andras idéer och stötta dem till förverkligande, säger hon.

Hon visar stolt ett uppslag i Expressen från 1999 med rubriken ”De dansar för EU:s miljoner”. Artikeln är från invigningen av Kulturstation’, som var ett av de första projekten Karin drev igenom i Ockelbo kommun.

Men det mest uppmärksammade, som har satt Ockelbo på kartan, var det som Karin drog igång i början av 2000-talet – Kulturpark på Wij.

– Jag trodde nog inte att det skulle leda till dagens Wij trädgårdar. Jag trodde inte ens att det var möjligt, säger hon och berättar att Wij trädgårdar föddes när hon åkte ner till Stockholm och Rosendals slott och presenterade idén om en trädgårdspark vid Wij herrgård för trädgårdsmästaren Lars Krantz.

– Han lyssnade och sen ritade och skissade han på en pappersservett under lunchen. Sen åkte jag hem och skrev en ansökan, säger hon med ett leende som om det vore världens enklaste att skapa Wij trädgårdar, som i dag lockar 25 000 personer årligen till en av Sveriges minsta kommuner.

Men så har Karin också, utöver de bidrag som Wij trädgårdar fått, dragit in drygt 32 miljoner kronor i projektstöd till olika utvecklingsprojekt i Ockelbo kommun under de tolv senaste åren.

– Jag har rensat min dator och så roade jag mig med att räkna hur mycket pengar jag har hjälpt till att dra in. 32 miljoner är en svindlande summa, men det har gått till fantastiskt mycket bra, säger Karin.

Vid årsskiftet gör Karin, som har hunnit bli 67 år gammal, sin sista arbetsdag.

– Jag tänker att man ska sluta på topp. 2010 och 2011 har varit två fantastiska år. Festen 2010 var helt magisk och prinsessbesöket i somras likaså.

– Men det känns väldigt främmande att titta på. Kanske börjar jag skriva insändare, ringa till kommunen och fråga vad de sysslar med. Det blir spännande att se saker utifrån, säger Karin.

Mer läsning

Annons