Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ockelboföretag deltar i projekt för flyktingar

I Ockelbo vill man se till att flyktingar får en snabb skjuts in i samhället genom praktikplatser på lokala företag. Men det första året har det gått trögt med praktikplatserna.


Nu får kommunen 7,5 miljoner kronor i bidrag av Europeiska socialfonden till arbetet med praktikplatserna.

Det är ganska precis ett år sedan Ockelbo tog emot sina första kommunplacerade flyktingar. En av metoderna för att hjälpa flyktingarna in i samhället har varit att ordna praktikplatser på lokala företag, där man har fått praktisera de dagar man inte har gått på Svenska för invandrare, SFI.

– Man får en inblick i arbetslivet och vi hoppas förstås också att det kan påskynda inträdet på arbetsmarknaden. Dessutom går det snabbare med språkinlärningen, förklarar integrationssamordnaren Tomas Larsson.

Tre företag har nappat på idén: Forma Plast, Ostpacken och Berendsen. På Berendsen har man dessutom hunnit ta emot tre praktikanter.

– Det finns många anledningar. Framför allt känner vi ett socialt ansvar för de här personerna som kommer, vi vill hjälpa till att få dem integrerade i samhället. Samtidigt kanske vi kommer att behöva rekrytering i andra änden. Nu ser det väl inte ut så i dag men världsekonomin kan ändra sig, säger Berendsens Jörgen Alkberg.

Han tycker att det har fungerat bra med de praktikanter som redan kommit till Berendsen. Men han och de andra företagen är överens om att det krävs en tid på SFI innan man är redo att komma ut och jobba.

Göran Ström, vd för Ostpacken som också väntat på praktikanter, är också positiv till projektet men däremot kritisk till att det tog lång tid innan SFI-undervisningen kom igång ordentligt.

– Vi behöver veta exakt vilka dagar det ska vara undervisning och vilka dagar de kan vara här, innan vi tar emot någon. Men det tog över ett halvår för dem att få ordning på det.

Tomas Larsson håller med om att det tagit mer tid än man hade planerat att få fart på verksamheten. Men nu har kommunen fått bidrag från Europeiska socialfonden för att starta ett integrationsprojekt.

Omkring 7,5 miljoner på tre år ska användas till att få fart på SFI:n och praktikplatserna och en projektledare ska tillsättas. Tanken är att varje företag ska erbjuda två praktikplatser och Larsson hoppas att fler företag ska ansluta sig.

– Att komma in i ett arbetslag på en arbetsplats betyder oerhört mycket för integrationen. Det känns väldigt positivt att få resurser till att få igång det här nu, det har varit ett utmanande jobb.