Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ockelbos politiker kan säga ja till miljonbidrag för att rädda Wij trädgårdar

På tisdag kan Wij trädgårdars framtid vara ett steg närmare att avgöras.
För att överleva och växa vill Wij trädgårdar investera i nya attraktioner.
– Vi kommer att satsa på sådant som syns och får folk att vilja åka tillbaka till Wij trädgårdar, säger Hans Bandhold, tillförordnad vd.

Sjunkbomb, flytkraft eller lyftkraft. Så beskrivs de alternativ för Wij trädgårdar som politikerna har att ta ställning till, i ett första skede på kommunstyrelsen på tisdag.

Det är alternativ tre, en satsning, som Wij Säteris styrelse föreslår att kommunfullmäktige ska få säga ja eller nej till.

Läs också: Så skulle Ockelbo kommun rädda Wij trädgårdar 2015

Wij trädgårdar skulle så få ytterligare 1 miljon kronor i år utöver verksamhetsstödet på 900 000 kronor. De kommande två åren, 2017–2018, skulle man få 1,9 miljoner kronor per år. Pengarna föreslås komma från kommunens utvecklingsfond. Av Wij trädgårdar krävs en årlig redovisning av verksamheten och ekonomin.

Förra året besökte 11 691 personer Wij trädgårdar och man gjorde en förlust på drygt 1 miljon kronor. Bara två av de senaste sex åren har Wij trädgårdar gått med vinst.

Nu vill man vända trenden med planer på nya attraktioner varje år, en attraktiv butik och rust av hotellrum som ska leda till växande besökssiffror och större intäkter för Wij trädgårdar, handel och service i kommunen.

Kommer det att räcka med 1 miljon extra under tre år för att vända trenden på Wij trädgårdar?

– Vi går igenom kostnader nu. Sen räknar vi med en bättre lönsamhet på konferens, det är en del. En annan är att man kan göra mer i attraktionsväg för att locka besökare, säger Hans Bandhold, tillförordnad vd på Wij trädgårdar sedan januari.

Läs mer: Egen företagare blir ny vd för Wij trädgårdar

Man planerar bland annat attraktioner för barn, för att locka köpstarka småbarnsföräldrar och äldre med barnbarn.

Redan i år planeras en ABC-trädgård för barn, specialskriven barnteater, A-Ö-trädgård för trädgårdsnördar, fotoutställning och -tävling.

Man vill nära fördubbla antalet besökare till 20 000 år 2020.

Vilka attraktioner kan det bli tal om framöver?

– Den planeringen sker under hösten, säger Hans Bandhold, som leder arbetet med att rekrytera en vd som kan ta över verksamheten senast till nyår.

Stiftelsen Wij Trädgårdar och Wij Säteri AB föreslås fortsätta att driva verksamheten även framöver.

– Vi kommer att jobba mycket mer med marknadsföring på sociala medier redan den här säsongen, och har anställt en person som arbetar med det på deltid, säger Hans Bandhold.

I oktober förra året fick Wij Trädgårdar 2 miljoner kronor i extra driftsstöd för att undvika en konkurs. Då ville politikerna att det i januari i år presenterades en långsiktig plan för Wij Trädgårdars framtid, en plan som nu presenteras.

Läs mer: Wij trädgårdar får två nya miljoner

Många besöksträdgårdar har bara öppet på sommaren. Varför finns det inte med som förslag?

– Vi har haft diskussioner och kommit fram till att med den lösning vi har kan vi ha restaurang, hotell och konferens även på vintern. Det är vår ambition, säger Hans Bandhold.

Han ser besöksträdgården i Wij trädgårdar som en viktig publikmagnet i Ockelbo.

– Sen är det så att den som lockar folk sällan är den som drar in mest pengar. Men Ockelbo skulle nog inte ha den handel och service som finns i dag om inte Wij trädgårdar fanns, säger Hans Bandhold.

Läs också: Regionpolitikerna säger nej till Wij trädgårdar

Läs också: Magnus Jonsson (S): "SD vill lägga ner Wij trädgårdar"