Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ockelbos undersköterskor har sämst löner i landet – samtidigt ökar Gävle mest

 
Undersköterskorna i Ockelbo
Visa alla artiklar

Det är Kommunalarbetaren som tagit fram siffror över hur löneutvecklingen ser ut i olika kommuner.
Siffrorna visar att det kan skilja ganska mycket på bara några mil.
I Gävle ökar undersköterskornas löner mest i landet – men i grannkommunen Ockelbo är medellönen för samma yrke sämst.

LÄS MER: Undersköterskor i Ockelbo tjänar minst i Sverige – "Känns för jäkligt"

Fackförbundstidningen KA:s siffror över medellöner och löneutveckling hos kommunarbetare i landets alla 290 kommuner visar på ett ojämnt förhållande mellan två gästrikekommuner.

I Gävle är medellönen för undersköterskor 24 908 kronor medan det i Ockelbo är 22 584 som gäller. Med den siffran är Ockelbo sämst i landet, har KA berättat.

Under onsdagen berättade Kommunalarbetaren att Gävle kommun är den stora raketen i tidningens undersökning. Medellönen hos de kommunalanställda ökade med 1 233 kronor mellan 2014 och 2015. Mest i Sverige.

Den främsta orsaken till Gävle kommuns skutt i lönestatistiken är undersköterskornas löner. Där har arbetsgivaren satsat på att höja lönerna för att uppnå större jämställdhet.

Men allt är inte guld och gröna skogar – till Kommunalarbetaren menar Kommunals Ina Fagerlind att andra grupper inom Gävle kommun fått stå tillbaka.

Maria Hillbom, förhandlingschef i Gävle, säger inte emot det påståendet när KA undrar:

– Vi gör lönekartläggningar varje år, vi tittar vilka som ligger bättre respektive sämre till. Till exempel barnskötarna fick inte lika mycket för att de tjänade bättre, säger hon.

Simon Ridell 026-15 93 19 simon.ridell@mittmedia.se