Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Odemokratiskt agerande

Efter två år av interna strider, ultimativa krav och hot om att spräcka majoriteten har László Gönczi lämnat miljöpartiet och blivit politisk vilde.

Detta har försatt landstinget i en situation där sittande majoritet inte fick igenom sin budget och med stor sannolikhet kommer att avgå. För att inte landstinget även i fortsättningen ska bli beroende av Lászlós utslagsröst, anser vi att det behövs ett bredare samarbete över de traditionella blockgränserna.

Här har László haft en helt egen syn. Han tar gärna på sig olika uppdrag, men anser sig stå helt fri att i alla frågor enbart stå till svars inför sig själv. Vi övriga har försökt förklara att han blivit vald som företrädare för ett parti och inte som enskild person, men det har som synes inte hjälpt. I stället har han valt att hoppa av det parti som gjort det möjligt för honom att få dessa uppdrag och nu använder han dem helt efter eget godtycke.

Vi anser naturligtvis att detta är helt förkastligt och odemokratiskt. De flesta som röstar på miljöpartiet väljer parti i första hand och person i andra. Knytningen till partiet är också en deklaration på att det är en viss sorts politik som kommer att föras. De förhandlingar och överenskommelser som görs med andra partier handlar om vilken politik man gemensamt ska föra. För miljöpartiet är detta samarbete en förutsättning för att kunna förverkliga vår politik.

Men det fordrar att man kan föra en dialog, lyssna och ibland ändra uppfattning. Man måste kunna kompromissa och då och då vika sig för att flertalet i majoriteten tycker annorlunda än vad man gör själv.

Sist men inte minst handlar det om att kunna ta ansvar fullt ut, se helheten och vara långsiktig.

Inget av detta har László klarat. Därför har hans politiska framgångar, vunna under hot i stället för i dialog, begränsats till att handla mer om ord och formuleringar än om konkreta förändringar.

 

landstingsråd, mp

ordförande för miljöpartiet i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel