Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenighet om vindkraftvärdering

Efter kritiken mot mångmiljonköpet av krisdrabbade Samkraft var vindkraftaffären under måndagen på nytt uppe i kommunstyrelsen.
Även den här gången slutade omröstningen 7–6 till ja-sidan.

Annons

Förra måndagen skulle fullmäktige i Gävle ha tagit beslut om Gävle Energi ska få köpa Samkrafts tio vindkraftverk.

I stället bollades ärendet tillbaka till kommunstyrelsen efter att politikerna i M, FP, KD och SD efterlyst mer information om värderingen av det konkursmässiga vindkraftbolaget.

De krävde att få se den rapport som oberoende teknikkonsulten Sweco tagit fram men som då var hemlig.

Sweco uppskattar värdet på Samkrafts tillgångar till mellan 114 och 308 miljoner kronor beroende på en rad olika faktorer. Gävle Energi vill betala 187 miljoner kronor.

Vissa delar av rapporten är fortfarande sekretessbelagda som till exempel analyser av arrendeavtal och olika tekniska data som det kommunala energibolaget inte vill att eventuella andra intressenter ska få reda på.

På kommunstyrelsens möte bakom stängda dörrar fick dock ledamöterna se den i sin helhet, något både Lars Beckman, (M) och Helene Åkerlind, FP:s kommunalråd i opposition, var nöjda över.

Men hur siffrorna skulle tolkas var ja- och nejsidan oeniga om.

– Vi har stärkts i vår uppfattning om att prislappen är fel, säger Lars Beckman.

I kommunens sammanfattning lyfts intervallet 197–279 miljoner kronor fram som huvudscenariot, men enligt Helene Åkerlind är 114–197 miljoner det mest troliga.

– Jag vill inte att Gävle ska göra en dålig affär med skattebetalarnas pengar.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik, (S), ska man dock se det lägre intervallet som ett "worst case scenario" där allt går fel och avkastningskravet ligger på åtta procent.

– Att det skulle vara huvudscenariot är en konstruktion från deras sida för att försvara sin återremiss. Själv blev jag än mer övertygad om att ett köp kan vara en riktigt bra affär för Gävle.

Precis som tidigare röstade S, V, MP och C för ett köp, medan M, FP, KD och SD röstade emot. 8 juli ska frågan upp på ett extrainsatt kommunfullmäktige.