Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Oerhört viktigt för kungahuset"

– Det är oerhört viktigt för kungahuset, det här kommer ju som, om man ska använda begreppet, på beställning. Kungahuset behöver den här grejen, ett litet barn är ju vad alla längtar efter. Det har ju varit en mörk tid för kungahuset, eller åtminstone för kungen. Han har haft det jobbigt och hela familjen har drabbats, kommenterar hovexperten Sten Hedman födseln.

Annons

– Det här är också det som stora delar av Sverige tycker är roligt.
– Jag tänker på en dag för 34 år sedan, snart 35 år sedan, när Victoria föddes här på Karolinska sjukhuset, det var ju faktiskt lugnare då än var det var nu. Det är en hype i dag, mer hysteri och mer förväntan, underligt nog, säger Sten Hedman till TT:s reporter på Karolinska.
TT: Hur var det när Victoria föddes, visste man att det pågick eller?
– Det var väldigt mycket hemlighetsmakeri på den tiden inom hovet, på ett annat sätt i alla fall än det var nu. Det dröjde alltså fem timmar efter förlossningen innan hovet lämnade en kommuniké, vilket ju är lite anmärkningsvärt om man tittar i dagens läge. Men det är ju också en annan nyhetstid nu.
Ärkebiskop Anders Wejryd som var officiant vid bröllopet mellan Victoria och Daniel hörde nyheten om den nyfödda prinsessan klockan sju i morse.
– Det är roligt varje gång ett barn föds, säger Anders Wejryd.
TT: Vad betyder det här barnet för Sverige.
– Sverige är ett litet land och det här innebär en glädje som alltid infinner sig när ett barn som man har en anknytning till föds.
Wejryd träffade de nyblivna föräldrarna i samband med deras vigsel 2010 och de har möts i flera officiella sammanhang.
Rojalistiska föreningen sände på morgonen lyckönskningstelegram till kronprinsessparet, kungaparet och prins Daniels föräldrar.
– Vi kommer naturligtvis vid lämpligt tillfälle att fira detta. Men det finns ingen särskild fest inplanerad, berättar föreningens ordförande Patrik Åkesson.
Han säger att det känns "fantastiskt bra att Sverige har begåvats med ytterligare en tronarvinge".
– Det kommer givetvis att öka kungafamiljens popularitet.
Kronprinsessparet, som redan är enormt populärt, kommer givetvis att gynnas ytterligare av detta, säger han.
Åkesson tror att prinsessan kommer att få ett par traditionella namn. Han gissar även på något överraskande inslag av något "udda", kanske ett fornnordiskt namn för att knyta an till Sverige är en tusenårig monarki.
– Hildur, kanske? Estrid eller någonting sådant gammalt, gissar Åkesson. Han tror däremot inte att kronprinsessparet väljer något modernt namn som "vart och varannat barn bär".
Dagen efter en kunglig födsel hålls en vittnesbekräftelse. Vid den traditionella ceremonin visas barnet upp för talmannen, statsministern, riksmarskalken samt överhovmästarinnan som undertecknar ett vittnesdokument med namn och sigill.
Överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister är den som ska bära in barnet i morgon under ceremonien i Haga.
– Jag bär in bebisen och visar upp henne för de tre höga herrarna i Sverige, säger Alice Trolle-Wachtmeister till TT.
Trolle-Waichtmeister var den första utanför kungafamiljen att se Victoria då hon föddes 1977.
– Det är mycket som är likt i dag. Jag befinner mig nu, som då, i Skåne och måste ta mig upp till Stockholm för att närvara i morgon.
– Det känns jättefint och överväldigande.
Överhovmästarinnan har ännu inte talat med någon i kungafamiljen efter beskedet om att en ny prinsessa är född.
– Hon är den blivande regenten och det ska bli väldigt roligt att få bära fram det här barnet. Kronprinsessan har i många år längtat efter att få barn. De kommer att bli underbara föräldrar, kronprinessan och prins Daniel, säger Trolle-Wachtmeister.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin sällar sig till gratulanter och skriver:
"Jag gratulerar konprinsessparet till det största. Önskar den nya lilla familjen all lycka och litet lugn och ro".
Även folkpartiledaren Jan Björklund gratulerar.
"Jag vill välkomna Sveriges nya prinsessa till världen och skicka mina varmaste gratulationer till kronprinsessparet. Att bli förälder är en livsomvälvande upplevelse och jag hoppas de nu får njuta av denna tid", skriver han.
"En liten prinsessa! Det är fantastiskt roligt för Sverige men framförallt för de nyblivna föräldrarna. (. . .) Jag vill skicka mina varmaste lyckönskningar till kronprinsessparet och hoppas de får tid att njuta av stunden!" skriver Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, på mikrobloggen Twitter.
Även republikanska föreningen gläds åt nyheten att Victoria och Daniel har blivit föräldrar.
– Vi gläds med föräldrarna och med alla andra föräldrar som i dag har fött ett barn, säger republikanska föreningens ordförande Peter Althin.
– Vi skickar med en önskan till den här flickan, samtidigt som vi välkomnar henne till världen, att hon får styra sitt liv på det sätt som hon vill. Med utgångspunkt från hennes kvaliteter och önskemål. Det önskar jag alla barn som föds i dag, säger Althin.
TT: Hur ser du på att den nyfödda prinsessan blir den blivande regenten?
– När glädjeyran har lagt sig så utgår jag från att medborgaren ska fundera på om det är så här vi ska utse statschefer eller om vi ska göra det på ett mera modernt sätt. Diskussionen kommer säkert, men vi kan gott vänta i några dagar, säger Althin.
Utrikesminister Carl Bildt deltar i dag i ett toppmöte om Somalia. För en dryg timme sedan twittrade han om den kungliga födelsen från mötet i London.
"Varmaste gratulationer till Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel till deras dotter", skriver Carl Bildt.