Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OG-ledaren – en 40-årig familjefar

Original Gangsters nya ledare är en 40-årig familjefar från Sandviken.

Han har bland annat suttit i fängelse för att ha gömt vapen åt Bandidos och det var hans etablering av mc-klubben Outlaws som fick kommunen att tvångsköpa flyghangaren.


Han lämnade presidentposten i Outlaws för ett år sedan och nu har han gått vidare till ännu en kriminell organisation.

Det var redan i november som den 40-årige Sandvikenbon utsågs till ledare för Original Gangsters Gävleavdelning. Han blev då också ledare för Stockholmsavdelningen eftersom den dåvarande ledaren sparkades ut när det uppdagades att han hade dömts för kvinnofridskränkning.

Det bekräftade OG:s president Dano Acar i gårdagens Arbetarbladet. Arbetarbladet ringde också till 40-åringen som inte vill kommentera. Det är Dano Acar som pratar med pressen.

40-åringen är familjefar, bor i villa i Sandvikens kommun och driver en egen firma. Han tjänar mycket blygsamt. Enligt Skatteverket redovisade han en inkomst 2006 på 77 900 kronor och 2007 tjänade han 11 858 kronor.

Under sina år som först bara anhängare och sedan president i Outlaws MC:s Gävleklubb fick han polisens ögon på sig. Men redan tidigare hade han dömts till tre års fängelse för att ha gömt vapen åt Bandidos i Skåne. Efter domen som föll 2000 och efterföljande fängelsestraff flyttade han till Sandviken och bytte namn. Efter det har han inte dömts för några brott.

Outlaws etablering i Sandviken blev en kommunal angelägenhet 2004 när kommunledningen fick klart för sig att några motorcykelintresserade killar – som då bara var anhängare till Outlaws – var på väg att köpa flyghangaren i Lemstanäs.

I panik gick kommunen in och utnyttjade förköpsrätten och köpte fastigheten för 1,3 miljoner kronor, något som visade sig bli en mångmiljonförlust nu i dagarna när kommunen till slut sålde hangaren och endast fick 325 000 kronor.

I samband med köpet betalade också Sandvikens kommun ut 200 000 kronor till Outlaws-killarna. Det var ersättning för flyttkostnader som betalades ut utan några som helst kvitton och en genomgång av utbetalningen i efterhand visade att kommunen bröt mot flera egna regler och rutiner. De pengarna gick bland annat till 40-åringen.

Kommunens syfte var att stoppa ett kriminellt mc-gäng från att etablera sig i Sandviken.

I stället flyttade klubben till ett hus i Hille i Gävle, som utsattes för en anlagd brand 2006, en händelse som inträffade bara några dagar efter det att gästrikeklubben fått sin status inom den internationella organisationen höjd genom att bli antagen som ”prospective chapter” och 40-åringen blev president.

Nu lyckades inte kommunen med sina ansträngningar i alla fall. Senare samma år köpte en annan medlem i Outlaws gamla Lottagården i Storvik och de hade sitt klubbhus, som är en förutsättning för att få bli upptagen som en riktig klubb.

Efter det här förklarade det andra kriminella mc-gänget Solidos krig mot Outlaws. Det blev en omfattande polisutredning.

Flera Solidos-medlemmar dömdes till fängelsestraff. Till slut kulminerade det hela när tillresta Bandidos-medlemmar genomförde en provokation genom att bryta sig in i Outlaws-lokalen i Storvik.

Strax innan hade 40-åringen lämnat Outlaws och president-posten av familjeskäl. Det var för ett år sedan.

När han nu går vidare till Original Gansters finns det flera olika spekulationer om varför. En sökare som letar sig fram till en tillhörighet som känns rätt eller är det ett sätt att ha skydd av ett gäng nu när de dömda Solidos-medlemmarna snart släpps ur fängelset?

Som ledare för den nya avdelningen i Gävle blir 40-åringen också ledare i Stockholm. Det innebär att han bli den tredje viktigaste personen i OG.

– Han får mycket att säga till om, säger Thord Modin, chef för Rikskriminalpolisens underrättelsetjänst.

I dagsläget tyder inget på att han har en organisation med många anhängare med sig i Gävle.