Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ohelig allians ska stoppa SD-inflytande

En ohelig allians är nu på väg att krympa Sverigedemokraternas inflytande i Sandviken till ett minimum.

De fyra borgerliga partierna erbjuder Vänstern att ingå i en stor gemensam kartell för valteknisk samverkan.

Resultatet: SD utestängs från alla nämnder och styrelser inklusive kommunstyrelsen.

Sverigedemokraterna gjorde ett succéval i Sandviken. Partiet fick 1 342 röster och lade beslag på tre platser i kommunfullmäktige.

Men redan innan nya fullmäktige hunnit tillträda är SD på väg att bli rejält vingklippta. Sedan en av de endast tre valbara kandidaterna nu officiellt avsagt sig sin plats står en stol tom.

SD stängs ute

Dessutom är de övriga oppositionspartierna nu på väg att förpassa Sverigedemokraterna ute i den politiska kylan genom att bilda en ohelig allians som stänger ute SD från alla styrelser och nämnder. Blivande oppositionsrådet Per Kihlgren får inte ens vara med i kommunstyrelsen om det förslag som det nu förhandlas om blir genomfört.

Hans enda forum för att driva SD-politik blir då nio fullmäktigesammanträden per år.

– Ett sätt att tillsammans skaffa oss ytterligare en plats i kommunstyrelsen, säger M-ledaren Riitta-Liisa Björk om den inbjudan som Vänstern fått av de borgerliga partierna.

– Men jag sticker inte under stol med att det också är ett sätt att hålla borta Sverigedemokraterna. För mig är det inget rumsrent parti, tillägger hon.

Vänstern har ännu inte tagit ställning till förslaget om ohelig allians.

– För mig låter det intressant. Vi skulle själva kunna få ytterligare en plats i kommunstyrelsen. Jag har heller ingenting emot att SD hamnar utanför, säger oppositionsrådet Karin Gustavsson.

Ska man inte respektera det stöd som SD fått av väljarna?

– Det där är ett svårt dilemma. Jag respekterar Sverigedemokraternas väljare men inte partiet.

Efter det att det lokalpolitiska landskapet ritades om i söndags kväll är det nu klart att Centern går ihop med de övriga borgerliga i den valtekniska kartellen.

Däremot är det inte klart om det blir något politiskt samarbete i form av en lokal allians.

– I år går vi i alla fall fram med en egen budget, säger ordföranden Veronica Wernersson.