Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ohlys nya utmanare kommer från Gävle

Lars Ohlys nya utmanare kommer från Gävle. På onsdagen meddelade Ulla Andersson att hon vill bli ny partiledare för Vänsterpartiet.

– Det känns stort, spännande och pirrigt, säger hon.

Under kongressen i januari 2012 ska medlemmarna välja nästa partiledare. Tidigare i veckan gick riksdagsmannen Jonas Sjöstedt ut och sa att han tänker utmana Lars Ohly om partiledarposten. Nu utmanar även Ulla Andersson. På frågan vad som skiljer henne från övriga kandidater svarar hon:

– Jag är kvinna, jag vet vilken oerhört stor betydelse det har att kunna lämna sina barn på förskola och veta att de ska ha det bra för att kunna jobba. Det tror jag att jag har större erfarenheter av än vad de två andra kandidaterna har.

Vänsterpartiet Ljusdal säger att de gärna ser att Ulla Anderson, i dag partiets ekonomiskpolitiska talesperson, som ny partiledare. Det är ännu inte klart hur Vänsterpartiet i Gävle ställer sig i frågan.

– Jag tycker självklart att det skulle värma om de stödde mig men jag kan förstå om de också vill se någon annan, det får vi se.

Enligt Björn Öberg, ordförande Vänsterpartiet Gävle, kommer deras uppfattning tidigast i slutet av augusti.

– Det känns inte riktigt demokratiskt att sammankalla ett möte mitt i semestern, säger han.

Kommunalrådet Marita Engström menar att hon i tisdags ville se Lars Ohly som partiledare även efter kongressen. I går publicerade Aftonbladet uppgifter om att endast 4 av 20 tillfrågade distriksordföranden och riksdagsledmöter delar hennes mening.

Vad har du för uppfattning i dag?
– Jag tycker fortfarande att han är en bra partiledare. Sedan vill jag inte låsa fast mig vid att det är honom jag kommer stödja i kongressen. Det kanske är så att det är dags att vi byter i ledningen. Ska man fungera som partiledare måste man ha ett starkt stöd från partiet.

Partidistriktet Gävleborg har ännu ingen gemensam åsikt men distriktets ordförande, Yvonne Oscarsson, förordar personligen Ulla Andersson och välkomnar henne som kandidat.

– Jamen, är det inte lysande så säg. Ulla har ett otroligt brett politiskt kunnande, är ideologiskt förankrad med oerhört bra och tydlig framtoning. Hon kan prata med både medspelare och motspelare med samma prestigelöshet.

Tycker du att det är något övriga kandidater saknar?
– Det uttalar jag mig inte om, säger Yvonne Oscarsson.