Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ojämna plågor

Sveriges kommuner och landsting har genomfört ännu en öppen jämförelse av den svenska åldringsvården och omsorgen. Och kommit fram till att mycket pengar inte nödvändigtvis köper bästa vård. Bland kommunerna med bäst resultat finns kommuner med låga kostnader.

Annons

Men vad som är intressant med studien är egentligen inte skillnaderna mellan de olika regionerna rörande vården av de äldre. Vad som är riktigt intressant är skillnaderna vi kan se mellan den vård män och kvinnor får.

På flertalet punkter skiljer sig nämligen vården av män och kvinnor åt. Och tyvärr är det hela som vanligt inte till kvinnornas fördel.

Fallskador är vanligare hos kvinnorna än hos männen. Bland de äldre som har tio mediciner eller fler är kvinnorna överrepresenterade. Kvinnor får även oftare psykofarmaka utskrivet än män.

Kvinnor och män får helt enkelt olika god vård. Men är trots det lika nöjda med den vård de får.

Vad som oroar starkt är inte minst läkemedelsanvändningen som i sig är föga förtroendeingivande. För den öppna jämförelsen påvisar något som framkommit även i andra studier, att äldre ofta får mediciner i stället för en värdig vård. I stället för samtalsterapi petar vi i våra äldre lyckopiller, håller dem drogade och medicinerar dem så till den milda grad att medicinerna riskerar ta ut effekten av varandra.

Är det verkligen så vi vill sluta våra dagar? Fullproppade med piller i stället för bli omhändertagna på bästa sätt, lyssnade till, behandlade med respekt och värdighet ända fram till den dag då det är dags för sista tuppluren?

Det hela framstår så outsägligt ovärdigt. Sverige har råd att bereda sina medborgare en värdig ålderdom. Och vi kan uppenbarligen inte ens skylla det som är fel på bristande resurser eftersom många av regionerna med bäst resultat inte tillhör regionerna med högst kostnader. Men vad vi ser är tyvärr en situation där vården och omsorgen riskerar bli till en modern ättestupa där en varm hand mot kinden och ersätts med ett piller. Detta trots att medvetenheten om problematiken trots allt ökat under senare år.

Annons