Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad effektivitet i kampen mot nätdroger

Annons

Internets allt snabbare utveckling har under de senaste åren resulterat i att avstånd minskar samtidigt som tillgänglighet ökar. Efter bara några minuters sökning, och några knapptryckningar, är inköp avklarade. Detta gäller även nätdroger. Nätdrogerna sprider sig allt mer i vårt samhälle samtidigt som polisen ligger stegen efter i kampen. I samma stund som ett preparat blir narkotikaklassad har två nya etablerat sig på marknaden. Vi har under förra mandatperioden arbetat för en förändring i lagstiftningen. Detta efter önskemål från både Polis, Tull och anhöriga. Denna förändring träder nu i kraft den 1 april 2011 och resulterar i att vi på allvar kan ta upp kampen mot drogerna.
Det stora problemet i kampen mot drogerna är den tid som det tar att narkotikaklassa ett preparat. Under denna tid hittar utvecklas nya varianter med samma berusningseffekt som de preparat som just narkotikaklassificerades. Genom små enkla förändringar i substansen har narkotikaklassade preparat klassificerats som nya och därmed, enligt svensk lag, blivit ”lagliga”.
Den nya lagstiftningen innebär att folkhälsoinstitutet, polisen, tullen och åklagarmyndigheten får nya och kraftfulla verktyg. Folkhälsoinstitutet ges en rätt att i förebyggande syfte köpa in misstänkta varor som säljs, bland annat på Internet, med syfte att analysera dem. Detta för att snabbare kunna narkotiskaklassificera nya substanser. Även Polis och Tull kan agera i ett tidigare stadium. De får rätten att beslagta en misstänkt drog i väntan på åklagarens beslut om förstöring. Detta med syfte att förhindra spridningen av ”nya” droger som är på väg att klassificeras som narkotika eller hälsofarlig vara. Ytterligare ett steg i bekämpningen är att höja maxstraffen för användandet av dopingpreparat till 6 år.
Lagen föreskriver även en möjlighet att, under reglerade omständigheter, använda narkotikapreparat för industriella ändamål. Syftet med detta är att GLB och 1,4 butandiol, två GHB-liknande preparat, skall kunna narkotikaklassas och därmed bli olagliga på marknaden.
Syftet med denna lagstiftning är att skapa möjlighet till att agera både snabbt och kraftfullt. Vi får inte längre att ligga steget efter i kampen mot drogerna. Alliansregeringen tar på allvar upp kampen mot nya droger och mot det allt yngre drogmissbruket i vårt samhälle.
Kampen mot narkotikan är en kamp som vi inte får förlora.
Margareta B Kjellin (M)
Riksdagsledamot

Mer läsning

Annons