Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad polisbevakning av moskén

På kort tid har tre moskéer i Sverige attackerats. Nu utökar polisen bevakningen i Gävle.
– Har det hänt på andra platser kan det sprida sig, säger presstalesmannen Mikael Hedström.

Moskén i Uppsala utsattes på torsdagen för en brandbomb och rasistiskt klotter. Nationella operativa avdelningen (NOA) kontaktade då alla lokala polisorganisationer i landet.

Samtliga polisdistrikt ska nu ha en särskild vaksamhet över moskéer, dialogen med församlingar ska öka och misstänkta angrepp mot moskéer ska prioriteras i samarbetet med Säpo.

– Det är förståeligt om moskéns besökare känner oro. Vi kommer att besöka moskén i Gävle oftare och göra oss ännu mer tillgängliga nu. Men vi kommer inte ha en utposterad bevakning, säger Mikael Hedström, polisens presstalesman.

Finns det någon hotbild mot Gävles moské?

– Inte så vitt vi vet. Men det är svårt att förutsäga. Har det hänt på andra platser kan det sprida sig. Vi får hoppas att det här lugnar ned sig så vi slipper fler tokiga dåd.

I nuläget vet inte polisen om det går att fastslå att det handlar om regelrätta angrepp på moskéerna i Eskilstuna, Eslöv och Uppsala.

– Vi har en lång väg att gå när det gäller utredningsarbetet av de här tre händelserna. Det kan vara allt från ungdomligt oförstånd, pojkstreck, till överlagt och planerat, säger tf rikspolischefen Mats Löfving till SR Ekot.

En kartläggning från Nämnden för statligt stöd till trossamfund, SST, visar att 44,5 procent av landets muslimska föreningar har utsatts för hot och 66 procent för skadegörelse.

På fredagen höll flera moskéer manifestationer mot våldet och hotet mot religionsfriheten. Under fredagsbönen i Gävle moské, Al-Rashideen, togs attackerna mot de tre moskéerna upp.

En anonym besökare i moskén säger att attackerna är ett hot mot demokratin.

– Tyvärr skulle det kunna hända även i Gävle, säger han.