Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklara arbetstider och gratisjobb på hemtjänstföretag i Gävle – "Vi jagar timmar som om vi vore timanställda"

På dagpassen ska de vara tillgängliga från klockan 7 till 16. Men de vet nästan aldrig om de får betalt för hela dagen. Så ser arbetsförhållandena ut på Gefle Seniorservice, ett av de privata företagen som sköter hemtjänsten i Gävle.

Annons

LÄS OCKSÅ: Hemtjänstföretag i Gävle lade patientjournaler på Facebook – "Vi ser allvarligt på det här"

Arbetarbladet har pratat med flera personer som nyligen jobbat på Gefle Seniorservice.

De ger bilden av en arbetsplats med oklara arbetstider, gratisjobb, oro och rädsla. De som vi pratat med vill inte framträda med namn då de är rädda för att råka ut för repressalier från företagets ägare David Frost.

– Vi har månadslön. Men kommer vi inte upp i timmarna ute hos kund så drar han på lönen, säger en av de som jobbat i företaget.

De får betalt för arbetstiden då de besöker kunderna plus en kvart före och en kvart efter.

Men om sedan rasten blir längre än en timme innan det är dags för nästa uppdrag, så får de inte betalt för den tiden. Restiden från kunden brukar också räknas in i den obetalda rasten.

– Om vi arbetar dagpass och loggar ut hos sista kunden klockan 14 så får vi inte betalt till klockan 16. Vi ska även vara beredda att arbeta till klockan 22 men det kanske bara finns arbete till klockan 21, säger en av dem som Arbetarbladet pratat med.

I februari berättade Arbetarbladet att Gefle Seniorservice lovat att teckna kollektivavtal från april. Men personalen jobbar fortfarande under avtalslösa villkor.

Visserligen finns ett kollektivavtal för ett bolag som bildades i slutet av förra året och fick namnet Gefle Seniorservice. Men där finns inga anställda.

Personalen är i stället anställd i systerföretaget Nedre Norrlands Servicepartner och det företaget saknar avtal.

I förra veckan drev den politiska majoriteten i Gävle igenom att LOV-modellen ska permanentas. Den borgerliga alliansen och Sverigedemokraterna har dock sagt nej till de rödgrönas krav på att de privata hemtjänstföretagen ska ha kollektivavtal.

LÄS OCKSÅ: "Flytande arbetstider" på kritiserade hemtjänstföretaget i Gävle – "En liten klick är missnöjda"

Annica Norling, regionalt fackligt ombud på Kommunals region Mitt i Gävle, berättar att facket nu är på väg att teckna kollektivavtal med det aktuella företaget. I TV-inslaget utvecklar hon vad hon tycker om läget.

– Medlemmar har varit i kontakt med oss men de har bett oss att inte göra något eftersom de varit rädda för arbetsgivaren. Men nu tror jag de känner att det gått för långt, säger hon.

Hon menar att det är självklart att man ska ha betalt när man är på jobbet.

Vad kan ni göra åt arbetsförhållandena på en arbetsplats som saknar kollektivavtal?

– Man kan alltid gå efter lagarna. Arbetsmiljölagen och arbetstidslagen gäller. Kollektivavtalet reglerar sånt ob, löner, semesterdagar, extra föräldrapenning med mera. Men det är ju säkrare med kollektivavtal som reglerar mer rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen. Det blir tydligare spelregler.

När det gäller arbetsschemat, att man får betalt bara för tiden man är hos kunderna, vad har det i det fallet för betydelse om man har kollektivavtal eller inte?

– Har du ett schema som innebär att du startar en tid och avslutar en tid så ska du ha betalt för hela tiden, oavsett om du har kollektivavtal eller inte. Men ersättningen regleras i kollektivavtalet. Annars kan arbetsgivaren sätta i princip vilken lön man vill. Kollektivavtalet styr timpenning, månadslön, ob-ersättning och så vidare, säger Annica Norling.

Arbetarbladet har pratat med personal som inte fått lönehöjning på flera år, utan fått nöja sig med lönen de fick när de började.

– Vi jagar timmar som om vi skulle vara timanställda. Man är orolig varje månad. Får jag min månadslön? Är kunderna hemma eller inte? Och jag vet aldrig när jag slutar en arbetsdag, säger en om hur arbetsdagarna kan te sig.

När det fattas timmar för att få ”full lön” så har hen fått fylla upp med extrapass utanför schemat. Extratimmar, utöver heltid, har lagts i en slags timbank och betalas inte ut som övertidsersättning.

I jobbet ingår att skriva tidrapport men det räknas inte in i den betalda arbetstiden. Om det sker avvikelser, som att man missar att ge medicin till en kund, så ska det skrivas rapport. För det finns en timme i månaden inbokad. Men tiden räcker inte, menar de som Arbetarbladet pratat med.

När Arbetarbladet ringer upp Annica Norling på torsdagen bekräftar hon att en ombudsman i veckan kommit överens med företagets ägare David Frost om att kollektivavtal ska börja gälla från 1 juli.

– Då kan vi konkret följa om arbetsgivaren följer avtal och regler, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Rödgröna kräver att Gefle Seniorservice anmäls till polisen – "Aktören har gjort olagliga saker"