Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart om partierna kan komma överens

Centerpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet kan snart vara överens om att bilda en ny majoritet

i landstinget.


Men än så länge är inget klart.


I går kväll hölls ett möte i centerns distriktsstyrelse, men ordförande Karin

Ånöstam vill inte säga vad man kom fram till.

Efter att folkpartiet och kristdemokraterna hoppat av centerns inbjudan till en gränsöverskridande mittenmajoritet i landstinget finns det i princip bara en lösning kvar. Om centerpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet kommer överens kan de bilda en majoritet med tillsammans 41 av de 75 mandaten.

När s och mp kom till centerns möte i måndags hade båda mandat från sina respektive distriktsstyrelser att börja förhandla. Det hade dock inte centerpartiet. Därför höll de i går kväll ett extra distriktsstyrelsemöte där Karin Ånöstam presenterade förslaget till samarbete.

Men hon ville efter mötet inte kommentera vad man kommit fram till och det är fortfarande oklart om de tre partierna kommer att börja förhandla om ett samarbete.

– Jag kan inte ge något besked nu. Vi har haft ett långt telefonsammanträde och kommer att skicka ut ett pressmeddelande om vilken linje vi har valt och hur vi ska gå vidare, säger Karin Ånöstam.

Socialdemokraternas distriktsordförande Raimo Pärssinen väntade i går på att centern skulle höra av sig. Enligt honom sker det någon gång i veckan.

– Jag hoppas på ett samarbete och tror att det skulle fungera bra. Vi får sätta oss ned under helgerna och prata om en reviderad budget, säger han.

Han tror att en majoritet tillsammans med centerpartiet och miljöpartiet är bra eftersom den blir tydlig och bildar ett underlag för att fatta tuffa beslut. Att centerpartiet numera ingår i den borgerliga alliansen tror han inte innebär något problem för samarbete.

– Det finns många olika konstellationer mellan partierna runt om i landet. I fem av länets kommuner styr vi ihop med centern redan nu, säger Raimo Pärssinen.