Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okunnigt och grymt, FP

Folkpartiets förslag om tidig engelska är inte bara okunnigt, det är också grymt mot barnen, skriver Per Falk.

Annons

Ett enkelt och vanligt debattknep, ofta tillämpat i de gamla öststaterna, består i att man buntar ihop motståndare till en föraktlig grupp som egentligen ingenting begriper om ”verkligheten”. I öststaterna kallades de ”intellektuella” och betecknades som ”högervridna” folkfiender. Metoden används numera också i vårt land, men då med omvänd ”vridning”.

Först ut med att klumpa ihop och klassa kunniga vetenskapare, konstnärer, kulturarbetare och andra intellektuella som ”vänstervridna” fjärran från ”verklighetens folk” – och därmed inga att bry sig om – var KD-ledaren Göran Hägglund. Nu har också Folkpartiets Jan Björklund anammat detta enkla knep att oskadliggöra insiktsfulla sakkunniga som säger emot vad ledarna för högerns småpartier anser. Ett aktuellt exempel handlar om barns och ungdomars språkutveckling.

Jan Björklund blev häromdagen ertappad med att vad han själv tror märkligt nog inte alltid stämmer med verkligheten. Han försökte göra ett nummer av att den i Malmö födde och i Rosengård uppväxte Zlatan Ibrahimovic är invandrare från Balkan. Den tavlan var emellertid en bagatell. Allvarligare är Björklunds och FP:s förslag om att barnen ska börja läsa engelska redan i första klass – och dessutom få ”betygsliknande omdömen” på sin förmåga att lära det frammande språket.

Forskare inom språk och pedagogik varnar ständigt för att försöka lära barn främmande språk innan de i grunden kan sitt eget – att vi i Sverige sedan årtionden har så kallad hemspråksundervisning beror just på att de insatta vet detta. Barn som tidigt tvingas in i ett främmande språk blir inte två-språkiga utan oftast bara halv-språkiga; det vill säga får ofullständiga kunskaper i två språk. Senast påpekades detta i Svenska Dagbladet 20 november av de främsta spåkvetarna/vårdarna i vårt land: Svenska Akademins förre och nuvarande sekreterare, Horace Engdahl och Peter Englund, samt av Språkrådets förre chef, Olle Josephson, och Vasaskolans språklärare Olle Käll, ledande medlem av nätverket Språkförsvaret.

Folkpartiets förslag om tidig engelska är inte bara okunnigt, det är också grymt mot barnen, i synnerhet mot dem med invandrarbakgrund. Numera har vi dessutom en lag om att svenska språket ska vara det dominerande i all offentlig verksamhet och inom skolan, så frågan är om Engelska skolans stora inslag av engelska i all undervisning egentligen är laglig. Den som tvivlar på den saken kan med fördel anmäla friskolan till Justitieombudsmannen JO.

Per Falk

Mer läsning

Annons